keskiviikko 3.6.2020 | 01:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sattumien kautta elämässä eteenpäin – Vesa Konttila juhli viisikymppisiään Puustelissa kellonympäryksen

Kaija Vähäsöyrinki
La 14.9.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vesa ”Rento” Konttila vietti äskettäin 50-vuotissynttäreitään ystävien ja kyläläisten kesken. Koko Puustelli oli varattuna juhlia varten ja kemut kestivät kellonympäryksen. Ilta huipentui vartaassa kypsennettyyn sikaan.

– Ennen pidettiin Järvikylällä kyläjuhlia, kun oli syntymäpäivät, häät tai hautajaiset. Juhlat oli toisessa talossa ja toisessa tarjottiin väelle ruoka. Panin lehteen ilmoituksen ja kutsuin kaikki, Vesa Konttila perustelee.

Vesa haetaan paikalle, kun firman viisiakselinen työstökeskus tai monitoimisorvi aiheuttaa ongelmia. Miehen urapolku työstökoneiden tietokoneistetun numeerisen ohjauksen, CNC:n, ammattilaiseksi ei ole ihan tavallinen.

– Meillä oli kotona karjataloutta. Äitini Eeva hoiti lehmiä ja isälläni Reinolla oli maansiirtokoneita. 1990 -alun laman aikaan olin Nivala Timberin sahalla töissä. Kun sahaa alettiin muuttaa Juankoskelle, päätin mennä CNC-iltakurssille ammattikoululle.

– Olin 27-vuotias enkä ollut käyttänyt tietokonetta. Eihän niitä silloin edes ollut. Ammattitaito on pitänyt opetella kantapään kautta. CNC-koneiden huoltopuolelle ei ole edelleenkään koulutusta olemassa.

Ensimmäinen alan työpaikka oli Mastermilling 1990-luvun lopulla. Nykyinen yhtiökumppani löytyi sieltä.

– Tommi Löytynoja tuli hakemaan sponsorirahaa moottorikelkkaharrastukseensa. En antanut rahaa, mutta otin töihin. Jonkin aika oltiin siinä, kunnes päätettiin perustaa oma yritys. Pro Estore Oy täyttää ensi vuonna 20 vuotta, Vesa kertoo.

Vesa ja Tommi ovat menestyneet liiketoimissaan. Yrityksellä on käytössään huipputekniikkaa, kymmeniä kansainvälisillä markkinoilla toimivia asiakkaita ja noin 35 työntekijää.

– Pääasiassa teemme alihankintaa. Meitä oli kolme kun aloitimme ja joitakin liikeyhteyksiä. Aika äkkiä saimme uusia asiakkaita.

Yrityksellä on tavoitteena pysyä alan teknisen kehityksen kärjessä.

– Ostamme käyttöömme ensimmäisiä sovellutuksia, mitä maailmalla on tarjolla. Koneet tulevat Saksasta ja Japanista.

Muutakin liiketoimintaa on tullut mukaan.

– Olen osakkaana Ekasorvaus Oy:ssä. Laajensimme vasta toimintaamme, kun ostimme sorvausta tekevän lappilaisen Napso Oy:n.

Vaimo Kit, ”Äiti”, tuli Vesan elämään yllättäen.

– Kaverit soitti, että ollaan Matkarastissa ja sinulla on viisi minuuttia aikaa päättää lähdetkö Pattayalle. Sanoin, että lähden. Kartasta piti katsoa, minne tuli luvattua. En ollut paljon matkustellut.

– Tytöt tulivat pöytäämme istumaan ja siitä se lähti. Vuotta myöhemmin Kit muutti Nivalaan. Nyt meillä on 14 ja 9-vuotiaat lapset Rita ja Riku, Vesa toteaa.

Perheeseen kuuluvat myös Kitin 21-vuotias tytär Meu ja 27-vuotias poika Toy ja kaksi lapsenlasta.

– Välistä on pitänyt nauraa, miten elämä menee sattumien kautta. Yhtäkkiä tulee tilanne eteen ja sitten on joku ratkaisu tehty.

Mieluisin harrastus on sanominen, joko omassa tai Haittalan vanhassa saunassa Järvikylän Konttipuolella.

– Vähän on mennyt liiallisuuksiin saunominen, Vesa virnistää.

– Meillä on Haittakujan Saunaseura, joka toimii 1940-luvulla tehdyssä Haittalan saunassa. Meitä on vajaa kymmenen miestä ja Esa Konttila on päävetäjä. Sauna lämpiää aina kun on vähäkin syytä.

Vesa Konttila

Yrittäjä. Toinen työstöpalveluyrityksen Pro Estore Oy:n omistajista.

CNC-koneiden käytön ja huollon osaaja.

Perheeseen kuuluvat vaimo Kit, neljä lasta ja kaksi lapsenlasta.

Harrastuksina golf ja saunominen.

Syntynyt Kekkosen kanssa samana päivänä 3. syyskuuta.

Lempinimi Rento. Sai nimen jo koulussa.

Nimi on yhdistelmä koko nimestä Vesa Reino Ensio.

#