perjantai 29.5.2020 | 01:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Millainen on tulevaisuuden kouluverkko Nivalassa? – Kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu esitti viiden aluekoulun mallia vuoteen 2026 mennessä, kaupunginhallitus piti muutosta liian rajuna

Junttilan uuden koulun rakentamista jatketaan suunnitelman mukaisesti.

Eetu Kupulisoja
Ke 18.9.2019 klo 19:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalassa toimii tällä hetkellä 11 alakoulua. Liki jokainen niistä on vailla peruskorjausta ja/tai uudisrakentamista, mutta siihen kaupungin kassa ei taivu. Lisäksi laskenut syntyvyys pienentää tulevaisuuden oppilasmääriä.

On siis selvää, että lähivuosina edessä on kipeitä päätöksiä. Asia nousi ensimmäistä kertaa kunnolla julkiseen keskusteluun tiistaina, kun kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan. Tulevaisuuden kouluverkko liittyy kiinteästi Junttilan uuden koulun rakentamiseen.

Kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu avasi pelin esittämällä kaupunginhallitukselle, että tavoitteeksi asetettaisiin viisi aluekoulua lukuvuoteen 2025–2026 mennessä.

– Laajalla kouluverkostollamme on isot korjausvelat. Kaikkia kouluja ei pystytä peruskorjaamaan. Haluamme tarjota uudempia oppimisympäristöjä mahdollisimman vähillä investoinneilla ja luoda modernin kyläkouluverkoston, Karikumpu perusteli esitystään.

Esitys ei saanut kannatusta, vaan asia päätettiin jättää pöydälle. Kaupunginhallitus tukee tulevaisuuden oppimisympäristöt ja kouluverkko -työryhmän linjauksia. Hallitus kokee, että Nivala on kylien kaupunki, ja kyseessä olisi ollut liian iso linjanveto noin lyhyessä ajassa.

Junttilan koulun osalta kaupunginhallitus päätti, että koulun toteutusta jatketaan aiemman linjauksen mukaisesti ja kilpailutus käynnistetään välittömästi. Tulevaisuuden oppimisympäristöt -työryhmä oli esittänyt koulun koon uudelleentarkastelua kiireellisenä, sillä uusi oppilasennuste julkaistiin elokuussa.

Tällä hetkellä koululla on 99 oppilasta, mutta määrä on ennusteen mukaan tasaisessa laskussa. Kuuden vuoden päästä koululla on ennusteen mukaan enää 60 oppilasta.

– On toki ollut tiedossa, että oppilasmäärä laskee, mutta laskun jyrkkyys oli uutta tietoa, kaupunginjohtaja Karikumpu toteaa.

Koko kaupungissa oppilasmäärä tulee lukuvuoteen 2025–2026 mennessä pienenemään liki jokaisella alakoululla. Tänä vuonna oppilaita alakouluissa on 1074, kuuden vuoden päästä määräksi on arvioitu 870 oppilasta.

Prosentuaalisesti oppilasmäärä pienenee eniten Junttilan, Aittolan, Järvikylän ja Ahteen kouluilla. Aittolan ja Malilan kouluilla oppilasmäärä on kutistumassa 30:n tietämille.

Poikkeuksiakin toki löytyy. Suurin kasvaja on Karvoskylä, jonka oppilasmäärä nousee kymmenellä oppilaalla eli prosentuaalisesti ajateltuna viidenneksellä. Erkkilän, Välikylän ja Haikaran koulut ovat pysymässä nykyisen kokoisina.

Kaupunginvaltuusto on sitoutunut vuoden 2018 talousarviossa linjaamaan kuluvan valtuustokauden aikana, millainen tulevaisuuden oppimisympäristö ja kouluverkko Nivalaan rakennetaan.

Tulevaisuuden oppimisympäristöt -työryhmässä on laaja poliittinen edustus, ja se on pohtinut monenlaisia vaihtoehtoja tulevaisuuden kouluverkon luomiseksi. Kaupungin edustus on myös käynyt tutustumassa uusiin kouluihin muun muassa Pudasjärvellä ja Hollolassa.

Päivi Karikumpu tietää, että kyseessä on tunteisiin menevä asia, joka tulee herättämään voimakastakin keskustelua. Hän kuitenkin korostaa, että sekä virka- että luottamusmiesten tulee katsoa kaupungin etua.

– Tämä on mahdollinen tapa rakentaa kaikille tasa-arvoinen oppimisympäristö. Tämä keskustelu on käytävä myös Nivalassa. Asiasta on syytä keskustella rakentavassa hengessä ja pyrkiä turvaamaan tarpeelliset investoinnit.

Karikumpu ei halua käyttää termiä ”koulujen lakkauttaminen”, vaan hän puhuu mieluummin siitä, että jokaiselle kyläkunnalle ja kouluuntuloalueelle muodostetaan aluekoulu uusine oppimisympäristöineen.

– Tällä tavoin pystymme paremmin huolehtimaan kaupungin kiinteistökannasta ja keskittämään investoinnit tietyille kouluille.

Karikumpu ei mainitse kouluja nimeltä, mutta käytännössä ajatus voisi tarkoittaa esimerkiksi Aittolan ja Järvikylän koulujen tai Ahteen ja Malilan koulujen yhdistämistä jommankumman koulun tiloihin.

Haluamme tarjota uudempia oppimisympäristöjä mahdollisimman vähillä investoinneilla ja luoda modernin kyläkouluverkoston.

#