keskiviikko 3.6.2020 | 00:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan torilla ja muuallakin tavataan vuoden pimeimpään aikaan: Marrasvalakioihin haetaan nyt esiintyjiä ja tapahtumia. Valokuvaajia houkutellaan Instagramiin arpajaispalkinnoilla.

Risto Puolimatka
To 19.9.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Järjestäkää juttuja, nyt pääsee vielä mukaan, vetoaa Nivalan kaupungin kulttuurituottaja Heidi Kangaskokko.

Marrasvalakiat järjestetään 18.-24. marraskuuta, ja sinne haetaan ihmisiä mukaansa tempaavaa ja toiminnallista tekemistä. Esimerkiksi viime vuonna Pyssymäen maastoissa järjestetty otsalamppukävely oli hyvin suosittu tapahtuma.

– Yhteisöt, järjestöt, seurat, nyt on mahdollista saada näkyvyyttä ja minä tarjoan sitä, Kangaskokko lupaa.

Kangaskokko huomauttaa, että toimintaa on olemassa jo valmiiksi, mutta toimijoiden pitäisi tuoda tekemisensä julki. Se antaa myös hyvän alustan järjestää uutta. Hän odottaa tietoja erilaisista tapahtumista lokakuun neljänteen päivään mennessä, jotta ohjelmatiedot saadaan mukaan Marrasvalakioiden markkinointiin.

Jo tässä vaiheessa tiedetään, että harmonikkatapahtuma Palje+ on tämänsyksyisten Marrasvalakioiden ohjelmassa. Myös Sekakuoron 70-vuotisjuhlakonsertti on silloin. Kirjasto ja 4H ovat mukana, ja seurakunnan kanssa keskustellaan sen tapahtumista. Tillarigalleriassa on nuorten toteuttama näyttely.

Viimevuotiseen tapaan etsitään valaistuja valokuvia, mutta tällä kertaa osallistujien kesken suoritetaan arvonta, jossa luvassa on palkintoja. Haasteessa kuka vain voi valaista haluamansa kohteen ja ottaa siitä kuvan. Osallistua voi vain Instagramissa ja siellä hashtag eli aihetunniste on #marrasvalakiat2019.

Valaistujen valokuvien arvontapalkintoina on soittotunti Jokilaaksojen musiikkiopistossa, opintoseteli itse valitulle kurssille Jokilatvan opistossa, Nivalaa kuvina -kirja ja Uikon lahjakortti.

Yksi tapahtumien paikka on juuri nyt remontissa oleva tori. Torin ja sen esiintymislavan on määrä valmistua Marrasvalakeisiin ja sen osana oleviin joulun avajaisiin.

Paikalle odotetaan myös esiintyjiä, ja niistä on alustavia sopimuksia. Keitä tilaisuudessa nähdään ja kuullaan?

– Nyt en uskalla sanoa, kun kaikkia vahvistuksia ei vielä ole, Kangaskokko sanoo tässä vaiheessa.

Mutta jotain on jo sovittuna. Puustellissa on tapahtumaviikon perjantaina Nelemu ry:n järjestämät Vässykkäpäivät. Tapahtuma on eräänlainen humoristinen vastaisku Oulun Hässäkkäpäiville, jotka molemmat ovat punk-henkisiä tapahtumia. Vässykkäpäivillä on päivällä tatuointeja ja illalla elävää musiikkia, kuvauksen mukaan takarivin artisteja. Esiintyjälistalla ovat Grillijono K. O. Vaasasta, turkulainen Last to Exist, Kuritus Oulusta ja Nivalasta Suomen TeXas.

Marrasvalakiat järjestetään nyt toisen kerran tässä muodossaan ja laajuudessaan. Viime vuoden tapahtumissa oli erilaisia käsityötaitoja edistäviä työpajoja, konsertteja useissa tapahtumissa ympäri Nivalaa, elokuvia, liikuntaa, ja viimekin vuonna viikolla oli joulunavajaiset. Viikkoon mahtui yhteensä 28 eri tapahtumaa, joissa oli yhteensä noin 1800 kävijää.

– Pimeä vuodenaika tarvitsee tapahtuman, joka tuo valoa marraskuuhun, Kangaskokko perustelee.

Yhteisöt, järjestöt, seurat, nyt on mahdollista saada näkyvyyttä ja minä tarjoan sitä.

#