tiistai 2.6.2020 | 23:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tuulivoimayhtiö pettyi, kun se ei saanutkaan poikkeamislupaa isompiin tuulimyllyihin – TM Voima ymmällään Nivalan kaupungin lupajaoksen päätöksestä ja toivoo perusteluja

Risto Puolimatka
La 21.9.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kukonahoon tuulivoimaloita suunnitteleva TM Voima pettyi lupajaoksen päätökseen evätä siltä poikkeuslupa rakentaa tuulivoimalat yleiskaavasta poikkeavasti. Nivalan kaupungin lupajaos päätti kuun alkupuolella, että yhtiölle ei myönnetä poikkeamislupaa.

TM Voima miettii nyt, miten se aikoo edetä asiassa. Rakentaako kuitenkin alkuperäisen yleiskaavan sallimat yhdeksän voimalaa poikkeamislupahakemuksessa esitetyn kahdeksan sijaan vai onko jokin muu ratkaisu.

Toimitusjohtaja Kim Tahkoniemi TM Voimasta on ymmällään, miksei poikkeamislupaa hellinnyt. Vaikka tuulimyllyjen lakikorkeus olisi kasvanut 210 metristä 240 metriin, niiden aiheuttama melu olisi pienentynyt. Yhtiön mallin mukaan 35 desibelin meluraja olisi lähimpien asuintalojen kohdalla tullut puolisen kilometriä niistä pois päin.

– TM Voima ei aio valittaa päätöksestä, Tahkoniemi sanoo.

Hän perustelee asiaa sillä, että valitustie olisi kuitenkin pitkä. Toisaalta hän pitää mahdollisena, että asiasta tekisivät valituksen maanomistajat, jotka olisivat saamassa vuokratuloja voimaloiden alle jäävistä aloistaan.

Esimerkiksi Sievissä Puutikankankaan alueella TM Voima sai vastaavan poikkeamisluvan. Myllyjen kokonaiskorkeus nousi saman verran kuin Kukonahossakin olisi noussut ja teho nousi 30 megawatista 45:een.

Nivalan kaupungin lupajaos päätti äänestyksen jälkeen olla myöntämättä poikkeamislupaa TM Voimalle. Päätös oli eri kuin esittelijän. Rakennustarkastaja Kaija Kiviahde esitti, että lupa myönnettäisiin. Kokouksessa kuitenkin tehtiin vastaehdotus, joka voitti esittelijän päätösehdotuksen äänin 3-4.

Esittelijän eli poikkeamisluvan myöntämisen kannalla lupajaoksessa olivat Jarmo Raudaskoski, Jari Vierimaa ja Jukka Kukkola. Poikkeamisluvan myöntämistä vastustivat Mirjami Sandvik, Ritva Oja, Tuula Ekdahl ja Elina Junttila.

Junttila oli päättämässä asiasta varajäsenenä, koska varsinainen jäsen Tuomas Suvanto oli esteellinen. Esteellisyys johtuu siitä, että Suvannolla on maita tuulipuiston hankealueella.

Kiviahde jätti päätökseen eriävän mielipiteensä.

#