keskiviikko 3.6.2020 | 22:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Päätoimittaja Risto Puolimatka arvelee Tupalan nurkilla, että Nivalan koulujen lakkautuskeskustelu on nyt alkanut

To 3.10.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sanoin tuossa pari viikkoa sitten Eetulle, kun hän teki ison jutun Nivala-lehteen kyläkoulujen tulevaisuudesta, että päätit sitten aloittaa sodan. Liekö tuo lehtijuttu ollut pontimena heti kohta valtuuston kokouksessa, jossa valtuutettu Rauno Vihtari moitti kaupunginjohtaja Päivi Karikumpua, ettei tuollaisilla asioilla pitäisi tulla julkisuuteen ennen kuin niistä on päätöksiä.

Tähän kohtaan toimittaja tekee välihuomautuksen, että kipeiden ongelmien ja muidenkin asioiden kanssa on tultava julkisuuteen nimen omaan ennen poliittisia päätöksiä.

Nivalassa väki vähenee vääjäämättä, ellei joihinkin toimiin ryhdytä. Keksiikö joku siihen lääkkeen, ettei vähenisikään? Ja samaan aikaan verorahat tuskin enenevät ja koulurakennukset vanhenevat ja huutavat kunnostusta.

Alenevista lapsiennusteista kärsivät muun muassa Aittola, Järvikylä, Ahde ja Malila. Näistä juuri Malila on noussut tuoreeltaan vastarintaan ja puolustustaisteluun.

Kaupunginhallituksessa on halua puuttua opetuslautakunnan Kuntaliitonkin kanssa selvittämään päätökseen, maksetaanko muualta Nivalaan peruskouluun tulevien koulukyydit. Pääsääntö ja herrasmiessopimus on ollut, ettei makseta eikä houkutella. Kaupunginhallitus haluaa muuttaa käytännössä opetuslautakunnan päätöksen eli että koulukyydit maksetaankin.

Tämä lienee ihan puhdasta heijastumaa vatjusjärvisten vanhempien kampanjasta, jolla he puolestaan haluavat säilyttää kyläkoulunsa uhkaamalla viedä lapset Nivalaan eli Malilaan eikä muualle Haapavedelle. Eli herrasmiessopimukset mäkeen ja houkutellaan vatjusjärvisiä koulukyydillä, jos vain saadaan Malila säilytetyksi toimivana kouluna.

En suhtaudu pilkallisesti kylien pyrkimyksiin säilyttää oma koulunsa, mutta se on päätös, jota ei tehdä kylillä. Jos tehtäisiin, Nivalaan elvytettäisiin vanhojakin kyläkouluja.

Enkä kadehdi päättäjiä. Koulujen lakkauttamiset lienevät kipeimpiä päätöksiä, mitä kunnallispolitiikassa tehdään.

#