perjantai 29.5.2020 | 00:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalan naakkaparvissa on alkanut harvennus. Lintuja on nyt ammuttu kolmisen sataa, mutta ongelmasta eroon pääsyä arvioidaan vaikeaksi, kun naakkojen määrä lasketaan tuhansissa.

Risto Puolimatka
Pe 4.10.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan viljelijä- ja metsästysväen mitta on tullut täyteen naakkojen aiheuttamista vahingoista. Toimeen on tartuttu nykyisen lain sallimin keinoin, ja lintuja on päästetty päiviltä tähän mennessä arviolta kolmisen sataa.

Naakkojen ampuminen tuli mahdolliseksi lain muututtua viime vuoden elokuussa. Naakkoja saa pyytää pesimärauhan ulkopuolella eli lintu on rauhoitettu maaliskuun kymmenennestä heinäkuun loppuun. Pesimärauhan kestoa arvostellaan kuitenkin Nivalassa.

– Yksikään naakka ei pesi näillä lakeuksilla ennen toukokuuta, sanoo Nivalan Eränkävijöiden puheenjohtaja Kimmo Korkiakoski.

Nivalassa arvellaan olevan ainakin kolme tai neljä naakkaparvea. Keskustassa ja sen liepeillä on omansa, jossa lienee viitisen sataa lintua. Karvoskylällä on iso parvi, jossa saattaa olla jopa pari tuhatta lintua. Padingissa on laskeskeltu parven kooksi pari sataa naakkaa, ja Sarjankylän ja Erkkisperän tienoilla arvellaan olevan vielä oma parvensa, eli tuhansia lintuja kaikkiaan.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoo maaliskuisessa tiedotteessaan, että viime vuosina voimakkaasti kasvanut naakkakanta aiheuttaa vahinkoa sekä kaupunkiympäristössä että maaseudulla. Naakat tukkivat savupiippuja ja muita rakenteita, sotkevat ulosteillaan ympäristöä ja tuhoavat muiden lintujen pesiä.

Yksi linnuista kärsinyt viljelijä on padinkinen Juha Alasaari. Hän on jokusen naakan ampunut, kun metsästää muutenkin, mutta suurimmaksi osaksi hän on päässyt ongelmasta eroon ainakin toistaiseksi karkottimilla, jotka päästävät naakan hätähuutoja ja muita naakoille epämiellyttäviä ääniä.

– Olen ampunut niitä omalla pihalla, mutta ne tahtovat olla fiksuja eläimiä, Alasaari sanoo.

Hän ei usko, että näillä eväillä naakkaongelmaa saataisiin kuriin. Hän kertoo esittäneensä, että joko maamiesseura tai metsästysseura maksaisi naakoista sen verran tapporahaa, että sillä saataisiin ainakin panokset korvattua, mikä lisäisi motivaatiota sen metsästykseen.

– Nyt näyttää siltä, että minä olen saanut niihin etäisyyttä, mutta keväällä saattaa ongelma taas pahentua, hän pelkää.

Naakan harvennukseen käytetään pääosin haulikkoa tai pienoiskivääriä. Pienoiskivääriä on kuitenkin vaikea käyttää etenkin asutuksen lähellä.

­– Ei ne näy paljon vähentyneen. Se on haasteellinen pyydettävä. Vaihtavat ruokapaikkaa, eivätkä ole seuraavana päivänä samassa paikassa, Korkiakoski sanoo.

Naakkapareja arvellaan olevan Suomessa 110 000. Erityisen ongelmallisena pidetään naakan aiheuttamia maatalousvahinkoja, joita on jouduttu korvaamaan viime vuosina yhä enemmän. Nivalassa on vahvoja epäilyjä, että naakat ovat levittäneet salmonellaa.

#