keskiviikko 3.6.2020 | 22:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perheille tarjolla ohjausta ja vertaistukea – Perhepesä tarjoaa kohtaamispaikan lapsille ja heidän vanhemmilleen, Nivalassa kokeillaan myös varhaiskasvatuksen perheohjausta

Eetu Kupulisoja
Su 6.10.2019 klo 10:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lapset ovat rikkaus ja vanhemmalle pienten lasten kanssa kotona oleminen on erittäin antoisaa. Se voi kuitenkin olla myös vaativaa ja väsyttävää. Monilla perheillä on tukiverkkonaan ystäviä, isovanhempia tai muita lähisukulaisia, mutta siitä huolimatta moni vanhempi kaipaa myös vertaistukea ja perheille annettavaa ohjausta.

Tähän tarpeeseen vastatakseen Nivalan kaupunki aloitti viime keväänä yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin kanssa Perhepesä-toiminnan. Se järjestää vertaisryhmiä ja on kohtaamispaikka alueen lapsiperheille sekä perheiden parissa toimiville tahoille.

– Moni vanhempi kaipaa vertaistaan juttuseuraa ja kotihoidossa oleville lapsille on tärkeää saada leikkiä myös toisten lasten kanssa. Joskus väsynyt vanhempi ei jaksa tai osaa etsiä apua itse, vaan tarvitsee ohjausta löytääkseen tarvittavien perhepalveluiden piiriin, varhaiskasvatuksen perheohjaaja Heli Palola sanoo.

Nivalassa varhaiskasvatusikäisistä lapsista lähes puolet on kotihoidossa. Lukema on korkea, sillä valtakunnallisesti kotihoidossa on alle neljännes lapsista.

Perhepesässä kaikilla vanhemmilla on mahdollisuus tavata toisiaan samalla kun lapset saavat omanikäistä seuraa.

Perhepesässä työskentelevät lapsi- ja perhetoiminnan ohjaajat Sonja Paakki ja Hannele Puronhaara, joiden kanssa on mahdollista yhdessä pohtia esimerkiksi lapsen kasvuun ja kehitykseen sekä lapsiperheen arkeen liittyviä asioita. Toimintaan osallistuminen on maksutonta.

Keskiviikkoisin Perhepesässä järjestetään toiminnallinen lapsiparkki.

– Lapsiparkkien suosio on hyvä esimerkki siitä, miten lyhytaikaista lastenhoitoapua tarjoamalla voidaan antaa vanhemmalle mahdollisuus vaikka harrastuksessa käymiseen tai muuhun asiointiin, Heli Palola toteaa.

Heli Palola muistuttaa, että kaikki vanhemmat kaipaavat joskus tukea.
Risto Puolimatka

Elokuussavarhaiskasvatuspalveluissa aloitettiin uutena työmuotona Palolan varsinainen työmaa, perheohjaus. Kokeilu jatkuu toukokuun 2020 loppuun saakka. Kyseessä on Nivalassa uusi, mutta valtakunnallisesti jo käytössä oleva toimintamalli.

– Varhaiskasvatuksen perheohjaus on varhaiskasvatusikäisten lasten perheiden ohjaamista, tukemista ja neuvontaa, jonka tavoitteena on koko perheen hyvinvointi ja toimiva arki. Se on ennaltaehkäisevää palvelua ja moniammatillista verkostoyhteistyötä lapsen ja perheen parhaaksi. Lähtöajatus on, että lapsen tärkein ja vaikuttavin kasvuympäristö on aina oma koti, Palola selvittää.

Hän toivoo, että maksuton perheohjaus nähdään hyvin matalan kynnyksen palveluna, jonka puoleen perheiden on helppo kääntyä, vaikka huolet eivät vielä olisikaan isoja.

Varhaiskasvatuksen perheohjaajana Palola toimii myös varhaiserityisopettajan työparina tilanteissa, joissa koko perhe tarvitsee tukea ja ohjausta. Lisäksi hän auttaa lisäksi perheitä, joissa molemmat tai toinen vanhempi on muuttanut paikkakunnalle kokonaan toisesta kulttuurista.

– Tällöin ensimmäisenä haasteena monessa asiassa voi olla jo pelkästään kielimuuri. Erityisesti pyritään tukemaan lapsen suomen kielen oppimista.

Heli Palola toivoo, että kotona olevien vanhempien lisäksi myös työssäkäyvät vanhemmat, joiden lapset ovat varhaiskasvatuksessa, hakeutuvat tarvittaessa rohkeasti avun piiriin.

– Ero, taloudelliset vaikeudet, lapsen erityisyys tai vaikkapa jonkun perheenjäsenen sairastuminen ovat esimerkkejä tilanteista, joissa vahvinkin voi tarvita apua. Toisille avun pyytäminen on vaikeaa ja yhteydenottoa palveluntuottajiin lykätään pitkään. Varhainen avun saanti olisi kuitenkin tärkeää etenkin lasten hyvinvoinnin kannalta.

Ja vaikka tilanne ei olisi mikään edellä mainituista, voi ruuhkavuosia elävän perheen arki olla aikamoista oravanpyörää kodinhoidon, harrastusten, työn ja lasten päivähoidon ristipaineessa. Vaatimusten verkossa pyristellään hyvin usein yksin.

– Jos apua ja tukea ei saada riittävän varhaisessa vaiheessa, voi perhe tarvita lastensuojelullisia toimenpiteitä, jotta lapsille voidaan turvata mahdollisimman hyvä kasvuympäristö. Optimaalisinta kaikkien kannalta olisi kuitenkin se, että perhepalveluverkosto ja varhaiset tukitoimet olisi muodostettu sellaisiksi, että ne riittäisivät turvaamaan perheiden hyvinvoinnin nykyistä paremmin, Palola korostaa.

Aamuporinoissa saa aamiaisen ja tapaa muita vanhempia ja lapsia

Risto Puolimatka

– Odotan sitä kohtaamista muiden vanhempien kanssa ja lapsille virikkeitä, summaa sarjankyläläinen äiti Eeva-Leena Ainasoja, mikä hänet on houkutellut Mannerheimin Lastensuojeluliiton aamuporinoihin Perhepesän tiloihin Peltotielle.

Käytännössä Ainasoja saattelee ensin viisi lastaan koulutielle ja sitten pakkaa loput kolme ja itsensä autoon ja ajelee kylille. Samalla reissulla voi hoitaa muitakin asioita.

Aamuporinat järjestetään Peltotiellä sieltä muualle muuttaneen päiväkodin tiloissa viikon, parin välein. Ajatuksena on, että paikalle saa tulla lapsineen ja siinä ohessa eurolla saa ostaa aamupalan. Eikä kuulemma jää ilman aamupalaa, jos se kolikko nyt on unohtunut, järjestäjät lupaavat.

Ainasoja oli nyt aamuporinoissa toista kertaa. Ajatuksena on päästä hieman virkistäytymään kotielämästä.

Aamuporinat on vielä kokeiluvaiheessa, ja MLL:ssä katsotaan minkälaisen suosion se saa. Vaihtoehtona on jalkautua kylille. Tulevaisuudessa porinoihin kutsutaan myös vierailevia asiantuntijoita.

Milloin perheohjauksesta voi olla apua?

Muutos elämäntilanteessa haastaa

Perhe on erotilanteessa

Kaivataan neuvoja ja vinkkejä arkeen

Vanhemmat kaipaavat apua lasten kasvatukseen liittyvissä asioissa

Kun vanhempi kaipaa tukea jaksamiseen

Perheellä ei ole tukiverkkoa ja arki tuntuu tukalalta

Perheessä opetellaan uutta kieltä ja kulttuuria

Ei tiedä, mistä apua voisi saada

#