tiistai 2.6.2020 | 23:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jokilaaksojen musiikkiopisto vastaanotti iloisena mittavan nuottilahjoituksen. Lahjoittajana on Nivalasta viulunsoiton opettajan uransa aloittaneen Katri Pihlajamaan kuolinpesä.

Risto Puolimatka
To 10.10.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jokilaaksojen musiikkiopisto on saanut suuren nuottilahjoituksen. Sen ovat luovuttaneet museolle Katri Pihlajamaan kuolinpesä, hänen leskensä, eläkkeellä oleva viulunsoiton lehtori Luis Perello Farre sekä tytär, kirkko- ja yhteisömuusikko Katja Kangas.

– Me otamme sen ilolla vastaan, ja on kiintoisaa, mitä joku henkilö on aikoinaan kerännyt ja mitä mielenkiintoista sieltä löytyy, sanoo opiston rehtori Heidi Veikkola.

Veikkola pitää lahjoitusta määrältään merkittävänä. Nuotteja on useita hyllymetrejä, ja ne ovat pääosin viululle ja alttoviululle mutta jonkin verran myös pianolle.

Katri Pihlajamaa teki elämäntyönsä viulun ja alttoviulun soitonopettajana ensin Salon musiikkiopistossa ja sen jälkeen Lappeenrannan musiikkiopistossa. Hän aloitti omat musiikinopintonsa Nivalassa 1960-luvulla Jokilaaksojen musiikkiopistossa.

– Materiaalia on todella paljon, eri soittimille tarkoitettua materiaalia. Se on käytävä läpi, Veikkola sanoo.

Kuolinpesän ja läheisten lahjakirjassa todetaan, että nuotit lahjoitetaan alkuperäisinä kappaleina kiitoksena Jokilaaksojen musiikkiopistolle Katrin elämäntyötä kunnioittaen.

Lahjoitus on sen verran tuore, että nuottien selvittely on vielä alkutekijöissään. Nuotit on pakattu erittäin hyvin, eikä kaikkia pakkauksia ole vielä edes avattu. Yleisilmeeltään Veikkola kuvailee nuotteja erittäin hyväkuntoisiksi.

– Kyllä se teettää työtä, se on totuuden nimessä sanottava. Pikku hiljaa, pino kerrallaan eteen päin, Veikkola myöntää.

Jo pintapuolisen tarkastelun perusteella on käynyt selväksi, että nuotit ovat hyvin eritasoisia. Osa on aloittelijoille tarkoitettuja, mutta vaativimmat teokset kysyvät soittajakseen pitkälle edennyttä opiskelijaa. Ne käyvät myös opettajille ja konsertteihin.

– Hirveän helppoja alkeisvihkoja ja sitten jotain Paganinin kapriiseja, kuvailee Veikkola nuottien haitaria.

– Sitten on se mahdollisuus, että sieltä voi löytyä vaikka mitä helmiä, hän miettii.

Materiaalia on todella paljon. Se on käytävä läpi.

#