perjantai 29.5.2020 | 00:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimipäivä: Agrologi Arttu Knuuti viljelee maata Nivalan Kotilassa

Joni Leinonen
To 31.10.2019 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kuun viimeisenä päivänä nimipäiväänsä viettävät Arttu, Arto ja Artturi.

Viikon haastateltu Arttu Aukusti Knuutin vanhemmat valitsivat nimen jo ennen syntymää. Hänen tietonsa mukaan kylällä oli ollut aiemmin vain yksi samanniminen.

Arttu on kotoisin Nivalasta. Hän asuu Kotilan kylällä omakotitalossa, joka on maatilan päärakennus. Lisäksi pihassa on muita maatilan rakennuksia.

– Olen tykännyt asua täällä. Ei ole juuri valittamista.

– Opiskeluaikoina asuin neljä vuotta Oulussa, mutta muuten olen aina asunut Nivalassa. Ja mikäs tässä, Nivalassa on hyvä asua, Arttu kertoo.

Knuutin maatilalla on nyt vain viljan tuotantoa. Arttu viljelee maatilansa ympäristössä sijaitsevia lähipeltoja. Osa niistä on omia, mutta suurin osa vuokrapeltoa. Viljelyä hän harjoittaa palkkatyönsä sivussa.

– Olen koulutukseltani agrologi. Koulutuksen kävin Oulun seudun luonnonvara-alan ammattikorkeakoulussa.

Artun perheeseen kuuluu äiti ja kaksi sisarusta, jotka eivät asu enää Nivalassa, vaan Oulussa ja Karkkilassa. Arttu työskentelee Pohjois-Pohjanmaan

Ely-keskuksella Ylivieskassa.

Lemmikkinä hänellä on yksi kissa. Häntä kiinnostavat elokuvat sekä Netflix sarjat, joita hän katselee laidasta laitaan, kiinnostuksen mukaan.

Vapaa-ajalla Arttu tekee pihan töitä, ja jos hän ei ole kotona, niin yleensä aika kuluu kavereiden kanssa puuhaillessa.

– Töissä tulee hyvillä keleillä ja sulan maan aikana ulkoiltua melko paljon. Lempivuodenaikani on kesä, jolloin on kasvukausi ja maanviljely sujuu. Odotan tältä talvelta sopivasti pakkasta ja lunta, en kuitenkaan liikaa, Arttu kertoo.

Artulla on oma traktori ja viljelysvälineet. Niitä hän huoltaa säännöllisesti, eikä suurempia korjauksia ole joutunut tekemään.

– Tärkeitä asioita elämässä ovat minulle läheiset ihmiset, terveys ja kunnossa pysyminen sekä vakituinen työ.

Tämä viikko on ollut syyslomaa, ja Arttu on pessyt koneita ja pitänyt pihaa siistinä. Sellaista aivan tavallista maatilan arkea.

Talvilomalla Arttu aikoo tehdä metsätöitä ja pilkkoa polttopuuta varastoon. Ne menevät saunan ja talon lämmitykseen.

– Nimipäiväksi ei ole kummempia suunnitelmia. Keitän kahvit jos joku sattuu käymään kylässä, Arttu tuumaa ja lähettää terveisiä kaikille tutuille ja toivottaa hyvää talven odotusta.

#