perjantai 29.5.2020 | 01:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Liikuntakeskus Uikko tähtää hiilineutraaliksi. Katolla on aurinkopaneelit ja Nivalan jäähallin uudessa osassa lämmön talteenotto.

Risto Puolimatka
To 31.10.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan jäähallin sosiaalitilojen remontti on valmistumassa. Tai paremminkin kyseessä on uudisrakennus, joka tuli vanhojen sosiaalitilojen paikalle. Rakennustöiden yhteydessä on tehty myös energiaremontti, jossa iso osa energiankulutuksesta leikkautuu pois.

– Tällähän tavoitellaan huikeita energiansäästöjä, sanoo Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Pekka Niemelä.

Liikuntakeskuksen katolle on asennettu aurinkopaneelit, jotka on määrä saada käyttöön näinä päivinä. Tosin tässä vaiheessa vuotta energiantuotanto niistä on kovin vähäinen, mutta vuositasolla niiden pitäisi tuottaa 150 megawattituntia sähköä eli noin kymmenesosa Liikuntakeskuksen sähköntarpeesta.

Jäähallipuolella tavoitellaan vielä suurempia osuuksia. Lämpöpumpulla ja jäähdytyslaitteiden lauhteella on tarkoitus saada korvatuksi kuudesosa tilojen ja veden lämmityksestä. Niistä pitäisi irrota energiaa niin paljon, että sosiaalitilat, niiden käyttövesi ja uimahallin käyttövesi lämpenisivät tavalla, joka meni vanhoissa tiloissa harakoille.

– Nyt otetaan talteen kaikki mitä saadaan, Niemelä sanoo.

Jäähallin vanha jäähdytyslaitteisto olikin sangen iäkäs. Se oli alun perin hankittu Ingmanin jäätelötehtaalle vuonna 1962 ja ostettu Nivalaan käytettynä silloin, kun Nivalaan tuli tekojää 1990-luvulla.

Jäähallin remontin edetessä tuli joitakin yllätyksiä. Uusien tilojen paalutuksen yhteydessä vanha päätyseinä uhkasi elää. Paalujen pituustarpeeksi arveltiin aluksi neljästä kuuteen metriä, mutta loppujen lopuksi paalut menivät 16 metrin syvyyteen.

Jakotukki piti rakentaa uusiksi. Se on kohta, josta kaukalon alle menevät jäähdytysputket haarautuvat.

Kaikesta 90-luvun rakentamisesta ei ollut piirustuksia olemassakaan.

– Kirvesmiehet olivat rakentaessaan suunnitelleet, Niemelä arvelee.

Siitä huolimatta urakka on pysynyt budjetissaan. Kustannusarvio on 1,6 miljoonaa euroa, ja Niemelä uskoo, että siinä pysytään.

Liikuntakeskuksen vanhat sosiaalitilat oli rakennettu 1992. Ennen uudisrakennusta selvitettiin korjaamisen mahdollisuus, mutta Niemelän mukaan se osoittautui kannattamattomaksi. Uutta olisi pitänyt kuitenkin rakentaa niin paljon, ja tekniikka esimerkiksi lämmönjakopuolella oli vanhentunutta.

– Se ei soveltunut lämmön talteenottoon, ja talotekniikka oli vanhaa, Niemelä perustelee uudisrakentamisen tarvetta.

Liikuntakeskuksen jäähallia käyttää yli 20 ryhmää. Suurin osa on eri-ikäisiä ja myös eritasoisia jääkiekkoilijoita. Yksi ryhmä on taitoluistelijoiden. Vuoden aikana on 30-40 000 jäälläkäyntikertaa.

– Tarve tälle pukuhuoneelle on kova. Opetetaan sitä kulttuuria, että käydään pesulla, se on nykypäivää, Niemelä sanoo.

Tänä vuonna jäähallilla ei kuitenkaan ole tavanomaisista määrää käyttäjiä, sillä hallin remontti nipisti normaalista yhdeksän kuukauden käyttöajasta pois nelisen kuukautta.

Jäähalli on koululaisten käytössä pääsääntöisesti arkisin kello 8-16. Niiden aikojen ulkopuolella käyttöaste on niinkin korkea kuin yli 84 prosenttia.

– Tämä vuosi on huonompi, kun eihän meillä ole ollut halli edes auki maaliskuulta lokakuulle, Niemelä sanoo.

Jäähallin katolle tulleet aurinkopaneeli maksoivat 129 000 euroa. Siitä Liikuntakeskus sai työ- ja elinkeinoministeriöltä tukea 38 000 euroa. Aurinkopaneelien arvellaan maksavan itsensä takaisin kymmenessä vuodessa.

Onko Liikuntakeskus tulevaisuudessa hiilineutraali?

– Siihen pyritään ja se selvitetään, Niemelä vastaa.

Nyt otetaan talteen kaikki mitä saadaan.

#