keskiviikko 3.6.2020 | 23:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Nivalassa eläinlääkärin vastaanottotiloissa pyhäinpäivän lämmitellyt kauris toimitettiin Mustasaaren villieläinhoitolaan – Vapautta kauris joutuu odottamaan vielä useita viikkoja

Arja Kangas
La 2.11.2019 klo 13:41 | päivitetty su 16:59

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalassa pyhäinpäivänä Malisjoesta pelastettu kauris toimitettiin pyhäinpäivan iltana Mustasaaressa sijaitsevaan villieläinhoitola Nordic Wildlife Careen. Villieläinhoitolasta kerrottiin sunnuntaina, että kauris on jo hyvässä kunnossa, mutta se halutaan pitää hoitolassa näillä näkymin kauriiden metsästysajan yli. Metsästysaika päättyy helmikuun puolivälissä.

Jokilaaksojen pelastuslaitos pelasti pyhäinpäivänä kauriin pinteestä, kun hätäkeskukseen tehdyn ilmoituksen mukaan kauris ui Malisjoessa terveyskeskuksen liepeillä eikä päässyt vedestä pois omin avuin.

Hätääntyneen kauriin luo mentiin pintapelastuslautalla, jonka jälkeen eläin saatiin vedettyä rannalle. Pelastusoperaation jälkeen nuori kauris peiteltiin lämpöpeitteiden alle odottamaan paikalle kutsuttua eläinlääkäriä.

Kauriin kuntoa tarkastamaan mennyt peruspalvelukuntayhtymä Kallion päivystävä eläinlääkäri Petra Aitto-oja päätti kuljettaa kauriin eläinlääkärin vastaanottotiloihin lämmiteltäväksi. Eläin lämmitteli sisätiloissa pyhäinpäivän iltaan. Eläinlääkäri arvioi tarkemmin kaurista tutkittuaan, että kyseessä oli lähes aikuinen yksilö, joka painoi noin 30 kiloa.

Vastaanotolla kauris lämmitteli peitteiden alla ja sille annettiin lämpimiä nesteitä suonensisäisesti. Kauris suhtautui asiaan varsin tyynesti ja koko loppupäivän se pötkötteli vastaanotolla rauhallisen oloisena ennen kuin se lähdettiin viemään Mustasaareen.

Kauris oli eläinlääkärin mukaan selvästi kärsinyt kylmyydestä ja lauantaina aikana Aitto-oja seurasi, miten pahasta hypotermiasta oli kyse.

– Kun menin tarkistamaan kauriin kuntoa joen rantaan, niin sen takajalat eivät kantaneet eikä mittari näyttänyt edes lämpötilaa. Pää oli kuitenkin pystyssä eikä eläin ollut shokissa. Toisaalta, kun kyseessä on villieläin, niin siitä tietää, että se on huonossa kunnossa, kun se ei yrittänyt edes paeta.

Kalliossa eläinlääkärinä oleva Aitto-oja hoiti nyt ensimmäistä kertaa kaurista.

– Tällaista villieläintä en ole aikaisemmin hoitanut. Ahmaa ja siilejä sekä pikkulintuja on joskus tullut hoidettua.

#