lauantai 4.7.2020 | 08:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lähituotemyymälä Nivala-Puoti aukaisi ovensa – "Jännä nähdä, miten nivalalaiset ottavat murreaiheiset tuotteet vastaan"

Eetu Kupulisoja
Pe 22.11.2019 klo 14:23

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Hyvä, että on nivalalaisia tuotteita saman katon alla. Pienimuotoisille käsitöiden tekijöille ja muille on nyt paikka, jossa he saavat tuotteensa esille.

Näin tiivisti tuntemuksensa Pirkko Hernetkoski, joka tuli vierailemaan perjantaina avatussa Nivala-Puodissa heti sen avajaispäivänä. Hän ihasteli miehensä Eero Hernetkosken kanssa, kuinka paljon tavaraa pieneen myymälään oli saatu mahtumaan.

Nivala-Seuran ja Nivalan Työpajasäätiön yhteisessä Puodissa on tällä hetkellä myynnissä 17:n eri toimittajan tuotteita, eli järjestävien tahojen omien tavaroiden lisäksi shoppailtavaa löytyy 15:ltä eri toimittajalta. Valikoima koostuu tällä hetkellä pääosin lahja- ja jouluaiheisesta tavarasta.

– Valtaosa tuotteista on Nivalasta, mutta osa myös lähialueilta, Nivala-Seuran toiminnanjohtaja Hanna Järviluoma kertoo.

Pirkko ja Eero Hernetkosken mukaan Nivala-Puodista lähti pussillinen ruisleipää sekä Etelä-Pohjanmaalta Nivalaan muuttaneista kertova kirja.
Eetu Kupulisoja

Nivala-Seuran puuhanaiselle lähituotemyymälä on ollut pitkäaikainen haave, joten tunnelmat olivat ymmärrettävästi katossa, kun se vihdoin saatiin auki. Myymälässä kävikin avajaispäivän aikana paljon väkeä tutustumassa valikoimaan ja nauttimassa glögi- ja piparitarjoilusta.

Työpajasäätiön käsi- ja taidepajaohjaaja Päivi Ollila yhtyi yhtiökumppaninsa iloon.

– Haave tämä on ollut meillekin, kun meidän myymälämme on ollut syrjässä. Siellä järjestetään vielä jossain vaiheessa poistomyynti, mutta nyt se on vähän aikaa suljettuna, Ollila kertoi Työpajasäätiön myymälän tilanteesta.

Puodinpitäjät toivovat, että mahdollisimman moni aiheesta kiinnostunut tulisi piipahtamaan puodissa. He vakuuttavat, että ostopakkoa ei ole.

– Toivottavasti väki kävisi ihailemassa tuotteitamme. Täällä saa käydä vain katselemassa, ja kannattaa käydä vaikka useampi kerta, kun valikoima elää.

Nivala-Seuran Hanna Järviluoma (vas.) sekä Työpajasäätiön Riitta Kaskela ja Päivi Ollila olivat tyytyväisiä avajaisten kävijämäärään.
Eetu Kupulisoja

Puotiin otetaan myyntiin kaikkien paikallisten Y-tunnuksen omaavien pienyrittäjien tuotteita. Graafinen suunnittelija Marika Kaarlela toi Nivala-Puotiin muun muassa suunnittelemiaan kortteja sekä karttoja.

– Teen graafista suunnittelua työkseni, täällä myytäviä tuotteita harrastuksena. Aiemmin tuli kysely, haluaisinko mukaan, ja minusta tämä oli hieno idea: oman pitäjän väen tekemiä tuotteita, Kaarlela totesi.

Hän tietää, että moni pienyrittäjä valmistaa tuotteitaan yksin kotona, eikä saa niitä mihinkään esille. Siihen tarkoitukseen Nivala-Puoti vastaa mainiosti. Kaarlelan omia tuotteita on aiemmin ollut esillä vain Ylivieskan INFO Kirjakaupassa, joten puoti avaa hänellekin uusia markkinoita.

Hanna Järviluoma ja Päivi Ollila muistuttavat, että valikoimaa tullaan jatkossa kehittämään. Etenkin elintarvikepuoli on vielä vaiheessa.

– Toiveita ja kehitysajatuksia otetaan vastaan, Ollila vinkkaa.

Nivala-Puodin seinältä löytyy komean kokoinen kuva Tuulimyllypuiston maamerkistä. Samainen mylly löytyi myös avajaiskävijöille tarjotuista pipareista.
Eetu Kupulisoja

Yhdeksi puodin vetonaulaksi Järviluoma ja Ollila povaavat erilaisia murreaiheisia tuotteita. Puodissa myynnissä on muun muassa nivalalaisilla murresanoilla vuorattuja mukeja, tiskirättejä ja tulitikkurasioita.

– Muualla, muun muassa Turussa ja Tampereella, ne ovat olleet kovasti suosittuja. Jännä nähdä, miten nivalalaiset ottavat ne vastaan.

Murretuotteista virisikin runsaasti keskustelua heti avajaispäivänä. Pirkko ja Eero Hernetkoskikin jäivät pohtimaan, mitä mikäkin sana tarkoittaa. Esimerkiksi tanttu aiheutti pohdintaa – solkkuämpäristäkö lienee kyse?

Mitä nivalalaisia tuotteita Hernekosket vielä myymälään kaipaisivat?

– En tiedä, täällä on jo niin paljon kaikkea. Tämä on hyvä näyteikkuna, Eero Hernetkoski niputti.

Lue lokakuun alussa julkaistu uutisemme Nivala-Puodin valmistelusta tästä.

#