lauantai 4.7.2020 | 07:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalalaissyntyinen lääketieteellisen biokemian professori Taina Pihlajaniemi palkittiin Pohjois-Pohjanmaa-palkinnolla – Pihlajaniemi ja hänen työryhmänsä tutkivat menestyksekkäästi kollageeneja

Ti 7.1.2020 klo 10:49

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon Oulun yliopiston tutkimuksen vararehtori, lääketieteellisen biokemian professori Taina Pihlajaniemelle. Nivalassa syntynyt Pihlajaniemi on kansainvälisesti tunnustettu ja arvostettu lääketieteen tutkija. Hän on ansioitunut lääkäreiden tutkijakouluttajana sekä monissa erilaisissa tiedehallinnon tehtävissä.

Taina Pihlajaniemi valmistui Oulun yliopistosta lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi vuonna 1987. Hän on Oulun yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori ja johtaa useasta tutkimusryhmästä koostuvaa huippuyksikköä. Pihlajaniemi on toiminut lääketieteellisen biokemian ja molekyylibiologian laitoksen johtajana, Biocenter Oulun tieteellisenä johtajana ja tutkijakoulun johtajana.

Hän toimi ennen tutkimusrehtorin virkaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen hallituksessa 12 vuotta, josta puheenjohtajana neljä viimeistä vuotta. Pihlajaniemi on toiminut lisäksi Biokeskus Suomen johtajana, Suomen Akatemian Terveyden toimikunnan jäsenenä sekä Suomen tiede- ja teknologianeuvoston jäsenenä.

Valmistuttuaan lääkäriksi Pihlajaniemi lähti jatko-opiskelijaksi Yhdysvaltoihin ja liittyi arvostettuun tutkimusryhmään, jossa hän oppi uusia geenitekniikan menetelmiä. Modernin tutkimustyön mahdollisuudet toivat Pihlajaniemen takaisin Suomeen.

Pihlajaniemen tutkimuskohde ovat kollageenit. Eri kollageeneja tunnetaan noin kolmekymmentä, Pihlajaniemen työryhmä on löytänyt niistä useita. Erityisen mielenkiinnon kohteena on tällä hetkellä kollageenien roolien ja mekanismien tutkiminen kantasoluissa ja pahanlaatuisissa prosesseissa.

Tavoitteena on käyttää tietoa uusien biotestien ja lähestymistapojen suunnitteluun syövän hoidossa.

Pihlajaniemeä arvostetaan sekä yliopiston toiminnan että alueen kehittymisen ja kilpailukyvyn edistäjänä. Yliopiston kehittäminen tiedeyliopistona linkittyy tiiviisti alueen tarpeisiin perustuvaan laaja-alaiseen koulutukseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Hän on luonut edellytyksiä yliopiston ja muiden toimijoiden yhteistyölle ja verkostojen muodostumiselle. Pihlajaniemi on Pohjois-Pohjanmaan maakunnan yhteistyöryhmän asiantuntijajäsenenä korostanut alueellisen ulottuvuuden lisäksi arktisen alueen merkitystä.

Palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa. Palkinnon luovuttavat Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston 1. varapuheenjohtaja Lyly Rajala ja maakuntajohtaja Pauli Harju Pohjois-Pohjanmaan Loppiaisvastaanotolla 6.1.2020 Limingassa.

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto myönnetään Pohjois-Pohjanmaan hyväksi tehdystä elämäntyöstä tai sellaisesta työstä, joka on tehnyt Pohjois-Pohjanmaata tunnetuksi ja vahvistanut sen identiteettiä.

#