lauantai 4.7.2020 | 09:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusi yrittäjä, entiset askelmerkit – Seurakunnassa pitkään työskennellyt Katja Tuunanen toteuttaa nyt kutsumustaan ihmisten palvelemiseen jalkojenhoitajana

Maritta Raudaskoski
Ti 14.1.2020 klo 14:41

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jalkojenhoitola JalanJäljen yrittäjä on vaihtunut. Uusi yrittäjä on Katja Tuunanen. Tuunanen osti liiketoiminnan, irtaimiston ja huoneiston edelliseltä yrittäjältä Hilkka Poikkimäeltä. Näin ollen toiminta jatkuu ennallaan tutuissa ympyröissä. Avajaisia vietettiin viime lauantaina.

Katja Tuunanen (o.s. Pääkkö) on koulutukseltaan diakonissa-sairaanhoitaja. Diakoninen hoitotyö tarkoittaa, että on valmiudet olla töissä seurakunnissa. Tuunanen työskenteli valmistutttuaan sairaanhoitajana ja vajaan vuoden Englannissakin.

– Jo nuorena tunsin, ettei mikään vuorotyö sovi minulle. En ole sellaiseen soveltuva, hän miettii.

Sitten aukesi seurakunnan työpaikkoja. Tuunanen oli seitsemän vuotta töissä Enonkoskella, joka sijaitsee Savonlinnan kupeessa. Sieltä löytyi aviomieskin. Sitten aukesi paikka Nivalan seurakunnassa. Perhe muutti Nivalaan ja asuu nyt Ahteella.

– Olin pitkään seurakunnan työssä. Se oli sellaista työtä, jolle annoin kaikkeni. Se oli työajatonta työtä ja työhaasteet kasvoivat koko ajan. Työt tulivat mukaan ajatuksiin kotonakin. Minulla on sydän ja palo ihmisten kohtaamiseen rauhassa. Viimeisinä vuosina aloin miettiä, mikä olisi sellainen työ, johon olisi samanlainen kutsumus kuin seurakuntatyöhön ja jossa voisin palvella ihmisiä.

Haasteet johtivat työuupumukseen. Oli pakko pysähtyä, jäädä täyteen lepoon. Voimien palauduttua Tuunanen lähti opiskelemaan jalkojenhoitajaksi. Nyt hänellä on terveydenhoidollisen jalkojenhoidon ammattitutkinto ja oma yritys.

Aiemmat työvuodet ovat olleet tärkeitä ja opettavaisia. Tuunanen kokeekin iloa ja kiitollisuutta uuden työn avautumisesta. Jumalan johdatus on ollut ihmeellistä.

Tuunanen ei ollut koskaan aiemmin haaveillut yrittäjyydestä. Ajatus kuitenkin kypsyi koulutukseen liittyvässä harjoittelussa, jonka hän suoritti JalanJäljessä. Kahden kuukauden harjoittelu keväällä ja syksyllä antoi hyvän kuvan toiminnasta ja kun Poikkimäki ehdotti yrityskauppoja, Tuunasen oli helppo suostua. Pientä remonttia ja muutosta toimitilassa on tehty, mutta pääosin kaikki jatkuu ennallaan. Asiakkaatkin olivat valmiina.

Millainen on yleisin vaiva, mihin haetaan apua?

– Kyllä se on paksuuntuneet kynnet. Niitä ei voi itse ohentaa eikä niitä pysty leikkaamaan. Vesiporalla ohentaminen sujuu hyvin. Pelkkä kynsien lyhentäminen on joskus vaikeaa etenkin ikäihmisille.

Katja Tuunanen on aloittanut Jalkojenhoitola JalanJäljen uutena yrittäjänä.
Maritta Raudaskoski

Usein vaivana ovat myös kovettumat, känsät ja syylät, jotka saattavat olla kipeitäkin. Ne poistamalla on taas mukava olla jalkojen päällä. Tuunanen tekee lisäksi jalkojen tutkimusta peilipöydällä muun muassa virheasentojen huomaamiseksi.

Jalat voi toki tulla tutkituttamaan ja hoidattamaan, vaikka mitään vaivoja ei olisikaan. Hoidosta saa virkistystä ja Tuunanen myös hieroo jalat polviin saakka, mikäli se terveydellisistä syistä on mahdollista.

Yrityksessä myydään lääkinnällisiä tukisukkia sekä muita tuotteita, joilla voi helpottaa oireita. Hyvin yleiseen kynsien sisään kasvamiseen löytyy myös apu. Näissä tapauksissa kynnet kasvavat sivulta lihan sisään, mikä aiheuttaa kipua etenkin kengissä painaessaan.

– Tästä hoidosta tulee paljon positiivista palautetta. Oikaisu tehdään niin, että kynteen asetetaan liuska, jonka sisällä on teräslanka. Tämä huomaamaton liuska oikaisee kynttä kasvamaan suoraan. Kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta on kontrolli ja kynnen suoristumista seurataan tarpeen mukaan.

Katja Tuunanen tekee töitä ajanvarauksien perusteella. Hän tekee myös laitos- ja kotikäyntejä. Asiakkaina on kaikenikäisiä ihmisiä, joskin ikäihmisiä on enemmistö. Lähes puolet asiakkaista on miehiä, sillä jalkavaivat eivät valitse kohdettaan iän tai sukupuolen mukaan.

#