keskiviikko 12.8.2020 | 05:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joukkuehenkeä rullien päällä – Roller derby tuo yhteen eri-ikäisiä pelaajia ympäri aluetta, nivalalaisia on mukana Jokilaaksojen yhteisjoukkueessa puolenkymmentä

Hanna Perkkiö
Ti 14.1.2020 klo 17:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tiukkaa vääntöä, taktista kamppailua, nopeita spurtteja – katsojalla on täysi työ pysyä tapahtumien tasalla, kun nelipyöräisin rullaluistimin, kypärin ja suojuksin varustautunut joukko kiertää ovaalinmuotoista rataa.

Lajin nimi on roller derby, ja rataa kiertävä porukka on Riverdale Rollers, Kala- ja Pyhäjokilaaksojen yhteinen joukkue, joka on kokoontunut harjoituksiin Ylivieskan liikuntakeskukseen.

Joukkueen uusimpiin kasvoihin kuuluu nivalalaislähtöinen, Oulaisissa asuva Kaisa-Elina Korhonen. Hän löysi roller derbyn pariin viime talvena saatuaan innostuksen kokeilla jotain itselle ihan uutta lajia.

– Ihan itsekkäästi voin todeta, että koukutuin tähän saman tien, kun huomasin oppivani niin nopeasti. Lajin hienous on siinä, että mukaan pääsee vielä aikuisenakin, Korhonen toteaa.

– Samalla löysin tämän lajin parista ihan uuden perheen, Korhonen lisää ja saa vieressä seisovan joukkuetoverin pyyhkimään poskiltaan muutakin kuin hikipisaroita.

Eikä urheilun yhteisöllisyyttä ei sovi lainkaan vähätellä. Riverdale Rollers tuo yhteen eri-ikäisiä harrastajia useista lähialueen kunnista.

Joukkueen Nivalassa asuvia tai nivalalaislähtöisiä jäseniä ovat Korhosen lisäksi Petra Junno, Taina Kaarlela, Mirjami Sandvik ja valmennuspuolella vaikuttava Tomi Sandvik. Lähes yhteen ääneen he kehuvat niin joukkueen yhteishenkeä kuin harrastuksen monipuolisuutta.

– Joukkueessa on hyvin erilaisia pelaajia, ja kaikille löytyy oma paikkansa. Myös toimitsijoita ja tuomareita tarvitaan, jos ei itse halua pelata, Korhonen sanoo.

Tähtikypäräisen jammerin tehtävänä on kerätä joukkueelle pisteitä ohittamalla vastustajan pelaajia.
Hanna Perkkiö

Roller derby on niin taitoa kuin taktiikkaakin vaativa laji, joten sen parissa ei kukaan ennätä tulla täysinoppineeksi. Aiempi luistelutausta ei ole välttämätön, vaikka siitä toki hyötyäkin on.

– Lajina tämä sopii kaikille iästä, koosta ja taitotasosta riippumatta, Kaarlela toteaa.

Riverdale Rollers järjestää silloin tällöin ilmaisia kokeilukertoja, joissa saa ohjatusti kokeilla luistimia ja varusteita. Tammikuussa järjestetään Ylivieskassa alkeiskurssi, jonka aikana opetellaan luistelutekniikkaa ja perehdytään pelin sääntöihin.

Uudet harrastajat ovat Kaarlelan mukaan jatkuvasti tervetulleita toimintaan. Miespuolisiakin mukaan mahtuu, kuten Tomi Sandvik todistaa.

– Toistaiseksi Suomessa on vain muutama miesten joukkue, mutta monissa muissa maissa myös miehet pelaavat omissa sarjoissaan, hän kertoo.

Talven aikana Riverdale Rollers harjoittelee Ylivieskassa ja Oulaisissa, mutta ottelut joudutaan pelaamaan vieraissa. Joukkueen jäsenet myöntävät yhdeksi syyksi tilaongelman.

– Alustan pitäisi olla parkettia tai betonia. Esimerkiksi tämä liikuntakeskuksen salin lattia ei ole paras mahdollinen, eikä tänne mahdu täysimittaista rataa, Mirjami Sandvik toteaa.

Roller derbyssä riittää vauhtia ja vaihtuvia tilanteita.
Hanna Perkkiö

Roller derby on Suomessa varsin nuori laji, sillä ensimmäinen joukkue perustettiin Helsingissä vuonna 2009. Riverdale Rollersin taustaseura Jokilaaksojen Rullaajat ry on perustettu vuonna 2013. Joukkue pelaa nyt kolmatta kauttaan 1. divisioonassa eli toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Kausi on avattu hyvin, ja olemme voittaneet syksyn aikana Kuopion ja Tampereen joukkueet, Junno kertoo.

Joukkueen pelit jatkuvat alkuvuodesta vierasotteluilla, joissa ratkotaan lohkosijoitukset. Varsinainen näytön paikka on toukokuussa, jolloin Ylivieskan jäähallissa järjestetään sekä SM-sarjan että 1. divisioonan finaaliturnaus.

Aiempina vuosina seura on järjestänyt divarin finaalit Oulaisissa, mutta tänä vuonna samalla päivälle saatiin myös ylimmän sarjatason loppuottelu. Kahtena edellisvuotena hopeamitalit ovat jääneet jokilaaksoihin.

– Eihän tässä tilanteessa tavoitteena voi olla mikään muu kuin voitto, nivalalaisrullaajat toteavat yksissä tuumin.

Roller derby

Nelirenkaisilla quad-rullaluistimilla pelattava joukkueurheilulaji.

Pelissä kaksi joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan ovaalinmuotoisella radalla.

Ottelu koostuu kahdesta 30 minuutin erästä, joissa eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

Erät on jaettu kahden minuutin jameihin, joissa kummallakin joukkueella on kentällä yksi pisteidenkerääjä eli jammeri ja neljä blokkeria.

Jammerin tehtävä on ohittaa vastapuolen pelaajia. Blokkereiden tehtävä taas on auttaa jammeria tai estää vastapuolen jammeria pääsemästä läpi. Jammeri saa pisteen ohitettuaan vastapuolen pelaajan.

Luistinten lisäksi pelaajien pitää käyttää suojavarusteita sekä kypärää.

Nykyaikainen roller derby on kehitetty 2000-luvulla, ja Suomessa sitä on pelattu vuodesta 2009.

1. divisioonassa pelaavat tällä kaudella Riverdale Rollersin lisäksi joukkueet Turusta, Helsingistä, Kouvolasta, Kuopiosta, Oulusta, Tampereelta ja Pietarista sekä Joensuun, Kajaanin ja Seinäjoen yhteisjoukkue.

#