keskiviikko 12.8.2020 | 09:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

FC Ysikaks Nivalan futsaljoukkue syntyi kansainvälisistä yhteyksistä – Joukkue toimii nyt ensimmäistä kautta ja pelaa pelinsä Sievissä, katso video joukkueen treeneistä

Sari Pekonen
Ke 12.2.2020 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Tämä on siitä harvinainen joukkue, että harjoituksissa pelaa yhtä aikaa sekä pojat ja tytöt, valmentaja Virve Närhi sanoo joukkueestaan.

FC Ysikaks Nivalan futsaljoukkueen perustaminen lähti siitä kun, Närhi valittiin Palloliiton kansainväliseen koulutukseen. Koulutuksessa olivat mukana esimerkiksi USA, Englanti ja Sveitsi. Yksi pääkouluttajista oli Suomen futsalin miesten pääjoukkueen valmentaja. Koulutukseen tarvittiin oma näyttöryhmä, joten samalla Närhi perusti Nivalaan oman futsaljoukkueen.

FC Ysikaks Nivala on aloittanut syksyllä 2019, ja tämä kausi loppuu helmikuussa 2020. Ennen kauden loppua on yksi turnaus ja SM-karsintapeli jäljellä. Joukkue treenaa yhteensä neljä kertaa viikossa. Kaksi treenikertaa on valmennuksessa, ja kaksi muuta ovat omatoimisia harjoitteluita. Joukkueessa on yhteensä 23 henkilöä, joista 13 on poikia ja loput tyttöjä. Treeneissä kulkee yleensä 12-16 henkilöä.

Nivalassa ei pysty pelaamaan futsalin kotipelejä, joten ottelut pelataan Sievin monitoimihallilla. Nivalassa ei ole tarpeeksi isoa kenttää.

Pelien taso on ollut tasainen. Sekä voittoja että häviöitä on tullut yhtä paljon. Pojat pelaavat omaa sarjaa P-15 ja tytöt pelaavat naisten sarjassa. Kaikki ovat kehittyneet valtavasti. Närhen mukaan tytöissä korostuvat enemmän yksilötaidot ja pojissa maalintekijät.

– Aluksi kyllä jännitti, miten tytöt pärjää naistensarjassa, mutta hyvin he ovat pärjänneet, tuumii Närhi.

Futsal on ikään kuin jalkapalloa sisällä, ja se eroaa hyvin vähän tavallisesta ulkona isolla kentällä pelattavasta jalkapallosta. Futsalissa on erilainen pallo, ja säännöt ovat erilaisia. Futsalista on helppo siirtyä jalkapalloon, ja joukkueesta harrastavat kaikki jalkapalloa.

Valmentaja Virve Närhi kertoo olevansa tyytyväinen joukkueensaan.
Sari Pekonen

Haastattelussa oli mukana myös FC Ysikaks Nivalan futsaljoukkueen pelaajia. Emilia Jurvelin Ja Eetu Laurila ovat pelanneet jalkapalloa ja futsalia 9-10 vuotta, Matias Tikkanen 5-6 vuotta, Julia Eränummi 5 vuotta ja Oliver Vähäaho 7 vuotta. Futsaliin nuoret ovat innostuneet kavereiden kautta.

– Isoveljen kautta innostuin ja vanhemmat kannustivat aloittamaan lajin, Jurvelin kertoo.

Pelipäivinä kannustetaan toisia ja kuunnellaan musiikkia ennen ottelua. Harjoituksien lisäksi käydään lenkillä ja syödään hyvin.

Nuoret suosittelevat lajia kokeilemaan ja harrastamaan yhteen ääneen.

– Meillä on hyvä joukkuehenki, nuoret sanovat.

Isoveljen kautta innostuin ja vanhemmat kannustivat aloittamaan.

#