keskiviikko 12.8.2020 | 08:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hiihtolomaviikko alkoi Nivalassa nyt ja siellä on tarjolla kouluikäisille aluksi vesidisko – Sisäliikunnalla korvataan hankalaa keliä ja ulkona toimintaa sovelletaan

Tuovi Pulkkanen
Pe 28.2.2020 klo 16:26

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lumeton tai jäinen maa on tuonut tänä talvena isoja haasteita ulkoliikkumiselle. Liikuntasihteeri Henri Heiska sanoo, että sääolosuhteet vaikuttavat ihmisten tapaan liikkua ja se näkyy sisäliikuntapaikkojen käyttömäärien kasvussa.

Hiihtolomaviikolle liikuntapuolella on aktiviteetteja, jotka onnistuvat ilman luntakin, mutta se olisi hyvä lisä täydentämään erityisesti loman lopussa olevaa Suomen Ladun Nivalan paikallisyhdistyksen Kuntorimmin järjestämää Angry Birds Go Snow -tapahtumaa. Yleisölle ilmaisen tapahtuman järjestelyssä on mukana eri toimijoita ja se on ensimmäistä kertaa Nivalassa.

– Jos saisimme lunta, pystyisimme viemään läpi kaikki tapahtuman osa-alueet. Perinteisen Kyöstin hiihdon peruuntuminen harmittaa ja olisi hienoa, jos lumitilanne korjaantuisi hieman paikkaamaan talvisen ulkotapahtuman puitteita. Tapahtumarasteja sovelletaan kuitenkin kelin mukaan, eikä tekemistä sunnuntai-iltapäivältä puutu. Toiveena olisi tietysti hyvä sää, Heiska sanoo.

Hiihtolomaviikko aloitetaan Nivalassa perinteisellä vesidiscolla. Vesidisco starttaa myös syysloman ja on hyvin odotettu tapahtuma.

– Se on ollut hyvin suosittu ja on koonnut jopa 150 lasta nauttimaan tunnelmasta. Hallin normaalit valot sammutetaan ja musiikki laitetaan soimaan, kun uimala sulkeutuu muulta yleisöltä lauantaina. Mukaan voi tulla huoltajan kanssa, jos lapsi ei ole uimataitoinen.

Omatoiminen liikkuminen hiihtolomaviikolla painottuu sisäliikuntaan, koska koulujen ulkojäitä ei sääolosuhteiden takia ole saatu juurikaan tehtyä. Lumitilanteesta riippuen joillekin laduille saattaa kuitenkin päästä hiihtämäänkin.

Heiska sanoo, että suunnitteilla oleva monitoimihalli mahdollistaa säästä riippumattomien tapahtumien ja liikuntaharrastuksen turvaamisen myös talviliukkaiden aikana.

– Sisäliikuntapaikat ovat nyt täysin varattuja, eikä tiloja ole riittävästi. Monitoimihalli laajentaa myös aktiivisen ja tavoitteellisen harrastamisen mahdollisuuksia. Nivalassa on paljon erilaisia lajiseuroja ja harrastajamäärät ovat isoja.

Nivalan kaupungin nuorisotoimi ja 4H järjestävät yhteistä ja omaa ohjelmaa koko viikoksi. Nuorisotilat ovat auki koko viikon ja viikkoon mahtuu lisäksi kaksi retkeä sekä lasten päiväleiri kolmelle päivälle. Myös nuorisotilojen yläaste- ja lukioikäisille käyttäjille on tarjolla ohjelmaa, johon voi halutessaan osallistua.

Nuoriso-ohjaaja Eveliina Mustola ja 4H:n toiminnanjohtaja Sanna Ojalehto sanovat, että kohtuuhintaiset reissut ja matalan kynnyksen tapahtumat turvaavat niiden lasten ja nuorten osallistumismahdollisuudet, joiden vanhemmat ovat töissä.

– Retki Seinäjoen Duudsonit Activity- ja Ideaparkkiin tuli täyteen heti, yläkouluikäisten laskettelureissu Vuokattiin täyttyi nopeasti ja alakouluikäisten päiväleireille tuli paljon osallistujia. Se osoittaa, että tarvetta turvalliselle ajanvietolle on olemassa, Ojalehto sanoo.

Koulujen lomaviikkojen aikana järjestetyt retket ovat aina olleet suosittuja ja tällä kertaa kokeiltiin ilmoittautumista nettilinkin kautta. Ratkaisu oli toimiva ja sitä tullaan käyttämään jatkossakin.

– Nyt koordinointi on helppoa ja kaikki tarvittavat tiedot tallentuvat yhteen paikkaan.

Lasten leirit nuorisotiloissa ovat yhteistyötä, jonka puitteissa osallistujamäärä voi olla isokin.

– Ohjelma on suunniteltu todella monipuoliseksi. Ohjelmassa on sali- ja pihatoimintaa ja tehtäväpisteitä on paljon. 4H palkkaa tarvittavan määrän nuoria apuohjaajiksi. Heille lasten leiri on hyvää kokemusta lasten kanssa touhuamisesta, Ojalehto ja Mustola sanovat.

#