keskiviikko 12.8.2020 | 10:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Tuuli Järviluoma ei pystynyt harjoittelemaan yli kahteen vuoteen, mutta palasi siitä huolimatta pitkältä sairauspaussilta suoraan kärkikahinoihin – Nyt hän panostaa taas täysillä urheiluun, ennen kaikkea ampumahiihtoon

Eetu Kupulisoja
Ma 23.3.2020 klo 13:01

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Voisi kuvitella, että reilun parin vuoden totaalitauko urheilemisesta kriittisessä iässä tiputtaisi lupaavankin urheilijan ikäluokkansa kärjen kelkasta.

Tuuli Järviluomalle, 17, näin ei käynyt. Kesällä hän voitti rulla-ampumahiihdon SM-kisoista pronssia, talven lumilla hän oli ampumahiihdon SM-kisoissa parhaillaan viides ja maastohiihdon SM-kisoissa seitsemäs.

– Luulin, että pitkä tauko näkyisi paljon enemmän. Ihmeen hyvin pystyin kesästä lähtien nostamaan omaa kuntoani. On ollut iso yllätys, miten hyvin kausi on mennyt. En odottanut, että voisin vielä taistella noin hyvin muita vastaan, Järviluoma kertaa.

Se, mikä Järviluomaa pitkään vaivasi, jäi pohjimmiltaan mysteeriksi. Hänen vatsansa kramppasi jo vähäisestä rasituksesta, minkä vuoksi kaikenlainen harjoittelu ja kilpaileminen oli täysin poissuljettua.

– Jo kävely tuotti kipua. Olihan se raskasta aikaa kaikella tavalla. Ajan kanssa ja hieronnalla vaivat saatiin kuntoon, ja hieronnalla ne ovat myös pysyneet kurissa.

Tuuli Järviluoma on ollut mainiossa kevätvireessä. Hän voitti piirinmestaruuden kahtena viikonloppuna peräkkäin. Kuva Kaustiselta toissaviikonlopulta, jolloin Järviluoma vei nimiinsä viiden kilometrin kilpailun.
Eetu Kupulisoja

Neljä vuotta sitten Tuuli Järviluoma sanoi Nivala-lehden haastattelussa, että maastohiihto on hänen ykköslajinsa. Nyt tilanne on kääntynyt siten, että panostus on enemmän ampumahiihdossa.

Vahvemmaksi hiihtotavakseen Järviluoma nimeää vapaan, mikä sekin tukee ampumahiihtoa, joskin myös perinteinen on päättyneenä talvena kulkenut.

Matkojen suhteen Nivalan Urheilijoiden lupaus on osoittanut monipuolisuutta: nuorten SM-kisoissa hän pärjäsi sekä sprintissä että 15 kilometrillä.

– Sprintit olivat ennen mieluisimpia, mutta nykyään kaikki matkat kelpaavat. Se on hyvä, kun ei ole vain yhden matkan varassa. Aina kun laitetaan lappu rintaan, on kaikki pelissä.

Ampumahiihtoa tukee myös Järviluoman kotoa löytyvä ammunnan harjoittelulaite, joka mahdollistaa virtuaalisen ammuntaharjoittelun palautteineen.

– Sen kautta voi analysoida, miten ase liikkuu ammunnan aikana ja miten vakaana se pysyy. Aseenhallinta on iso osa harjoittelua, aina ei tarvitse ampua kovilla.

Tällä hetkellä Tuuli Järviluoma käy Nivalan lukiota toista vuotta. Jouluun asti hän opiskeli normaalissa tahdissa, mutta kun urheilu palasi toden teolla kuvioihin, on hän keventänyt opiskelukuormaansa.

– Haluan kuitenkin panostaa täysillä urheiluun, mutta itseä ei voi ylikuormittaa. Nyt näyttää, että lukioon tulee menemään 3,5–4 vuotta.

Nuoren hiihtäjän harjoitusviikot vaihtelevat kovasti, eikä kahta samanlaista viikkoa ole. Kovimmilla viikoilla useina päivinä on kaksi harjoitusta plus aamulenkkejä ja iltajumppia, huoltavilla viikoilla on useampia lepopäiviä.

Tuuli Järviluoma hellitti tahtiaan lukio-opinnoissa, että koulun ja urheilun yhteensovittaminen sujuisi paremmin.
Eetu Kupulisoja

Järviluoman oli tarkoitus kilpailla keväthangilla vielä kolmissa SM-kisoissa, mutta kaikki niistä todennäköisesti perutaan koronaviruksen vuoksi.

– Kisoja oli kovasti odotettu. Viime aikojen kisat ovat menneet hyvin ja kunto on ollut koko ajan nousussa, mutta tilanne on mikä on.

Nyt edessä on uuden harjoituskauden aloittaminen. Tänä vuonna 18 vuotta täyttävä Järviluoma saa ampumahiihdossa jatkaa 19-vuotiaiden sarjassa, maastohiihdossa hän siirtyy 20-vuotiaisiin.

Tuuli Järviluoma tulee todellisesta urheiluperheestä. Hänen nuoremmista veljistään Ohto voitti Keski-Pohjanmaa Cupin M10-sarjan kokonaiskilpailun, Ukko sijoittui M12-sarjassa kolmanneksi.

Vaikka NU:lla nuoria hiihtäjiä riittää, on Järviluoma huolissaan hiihdon globaalista tulevaisuudesta, mikäli kuluneen kaltaiset talvet tulevat tavaksi. Hän ei kuitenkaan pelkää, että laji olisi loppumassa.

– Tykkiladut ovat kuitenkin toimivia, ja pohjoisessa lunta riittää. Tänä talvena on pitänyt käydä olosuhteiden perässä paljon naapurikunnissa harjoittelemassa, mutta hyviä olosuhteita on pakko hakea.

#