keskiviikko 12.8.2020 | 10:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Alkoihan se pesiskausi! – Vaikka NiPen kausi on normaalia lyhyempi, pelimäärät ovat pitkälti ennallaan

Eetu Kupulisoja
Ti 16.6.2020 klo 14:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Harvoin sitä tehdään juttua kesäjoukkuelajikauden alkamisesta näin kesäkuun puolivälin tienoilla. Tänä kesänä sekin oli realismia.

Nivala-Pesiksen osalta kauden voidaan katsoa alkaneen toissa lauantaina, kun miesten Keski-Pohjanmaa Cup pelattiin Nivalassa viiden joukkueen voimin. Sarjapelit lyötiin vauhtiin viime viikon lopulla, kun E-tytöt lähtivät haastamaan perinteisen superpesisseuran Pattijoen Urheilijat.

Yhteensä NiPe marssittaa tänä kesänä kentille yhdeksän joukkuetta: kaksi miesten joukkuetta, naisten joukkue, D-pojat, D-tytöt, E-tytöt sekä kolme naperojoukkuetta.

– Meillä on ihan hyvin harrastajia. Naperojoukkueet ovat isoja. Isoin tavoitteemme on, että saamme pidettyä heistä mahdollisimman monta lajin parissa aikuisten joukkueisiin asti. Junnupolku ei saa loppua C- tai D-junioreihin, tuumaavat seuran puheenjohtaja ja monitoimimies Heikki Kumpula sekä D-poikien valmentaja Mika Honkalammi.

Heikki Kumpula (vas.) ja Mika Honkalammi ovat iloisia, että pesäpallokausi päästiin aloittamaan, vaikkakin hieman totuttua myöhässä.
Eetu Kupulisoja

Uuden hiekkatekonurmikentän ennustettiin tuovan Nivalaan pientä pesäpallobuumia. Naperoiden suuri määrä osoittaa, että näin on myös käynyt. Asiaa varmasti auttaa se, että kenttä on näkyvällä paikalla.

– Vaikea tästä on mennä illalla tai viikonloppuna ohi ilman, ettei näkisi kentällä peliä tai harjoituksia. Ei mikään muu näy tässä kaupungissa yhtä hyvin kuin pesäpallo tai viereisellä kentällä jalkapallo, toteaa Helsingin Roihusta NiPeen siirtynyt Honkalammi.

Tällaisena poikkeuskesänä se aiheuttaa myös omat haasteensa. Pääosa sarjoista pelataan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kaksinkertaisina, ja koska pelit päästään aloittamaan huomattavasti aiottua myöhemmin, tarkoittaa se haasteita myös kenttävuorojen suhteen. Pelit kyllä mahdutaan pelaamaan, mutta harjoittelun suhteen on niin ja näin.

– Kunnollista harjoituskenttää ei ole, sellaiselle olisi kysyntää. Ei sen tällainen hiekkatekonurmi tarvitse olla, kivituhka esimerkiksi. Kyösti Kallion koulun kenttä olisi hyvä, mutta se on liian karkea ja siksi vaarallinen. Katvalan kentän Jedu on ottanut omaan käyttöönsä, Heikki Kumpula pohtii.

Heti perään hän korostaa, ettei halua kuulostaa kiittämättömältä.

– Kaupunki on tehnyt loistavan työn, että tämä kenttä on saatu tänne. He myös kuuntelevat meitä ja tekevät siihen parannuksia toiveidemme mukaan.

Varsinaisen joukkuetoiminnan lisäksi NiPe tarjoaa tänä kesänä mahdollisuuden pesäpalloon kaikille. Tämän viikon torstaista lähtien kentällä on joka torstai-ilta lapsille ja nuorille suunnattu matalan kynnyksen pesiskoulu, johon kuka tahansa voi tulla kokeilemaan lajia. Perjantai-iltaisin ohjelmassa on niin ikään maksuton kaikille avoin harrastevuoro.

Vaikka kausi viedään läpi poikkeusolojen vallitessa, ovat Heikki Kumpula ja Mika Honkalammi tyytyväisiä, että pelaamaan ylipäänsä päästään. Se voi olla ratkaisevaa monen nuoren harrastuksen jatkumisen kannalta.

– Tulee paljon pelejä, mutta se ei haittaa. Taukovuosi olisi voinut olla monelle kohtalokas. Seuran perustehtävä on kuitenkin tarjota mahdollisuus liikunnan ja pesäpallon harrastamiselle, ja sitä pääsemme nyt täyttämään.

Kaksikko toivoo, että nivalalaiset tulevat sankoin joukoin katsomaan pelejä kesän mittaan. Kaikkiin Nivala-Pesiksen kotipeleihin on vapaa pääsy.

– Viikonloppuisin täältä saa kaupungin parhaat kahvit. Tai ainakin inspiroivimman ympäristön ja parhaan tunnelman niiden nauttimiseen, Honkalammi vinkkaa.

#