maanantai 18.1.2021 | 18:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivalasta löydetty sinilevää – Pidisjärvellä uiminen ei ole suotavaa

Hanna Soini
Ti 21.7.2020 klo 16:13 | päivitetty ke 09:12

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hamarin uimarannalla Ylivieskassa ja Pidisjärvellä Nivalassa on havaittu alkuviikosta sinilevää. Paikoilla ei suositella uimista. Vedessä on näkynyt selkeitä sinilevälauttoja ja -hippusia.

– Pidisjärvellä oli vihreitä levälauttoja, jotka olivat halkaisijaltaan noin 30 senttimetriä, mutta nyt sade on hajottanut ne. Hamarin ja Pidisjärven vedessä näkyy silti sinilevähippusia. Niitä voi olla vedessä, vaikkei niitä paljain silmin erottaisikaan, terveysinsinööri Siiri Härmänmaa Kallion peruspalvelukuntayhtymästä kertoo.

Siitepölystä sinilevän erottaa värin perusteella. Sinilevässä voi olla keltaisia hippusia, mutta se on pääasiassa vihertävää, kun taas siitepöly on aina keltaista.

Sinilevä selittyy viimeaikaisella lämpimällä säällä. Sinilevä eli syanobakteerit lisääntyvät lämpimissä vesissä. Sinilevätilanne voi muuttua nopeasti. Veden virtaus, tuuli ja sade saattavat kuljettaa levän pois hyvinkin nopeasti.

Osa sinilevästä on ihmiselle vaaratonta. Hamarin ja Pidisjärven sinilevän myrkyllisyydestä ei tehdä se tarkempia tutkimuksia, koska ne ovat kalliita ja aikaavieviä.

Vedessä ei joka tapauksessa suositella uimista, sitä ei tule käyttää löylyvetenä, eikä sitä saa juoda. Jos vedessä kuitenkin uskaltautuu uimaan, on sen jälkeen käytävä huolellisesti suihkussa.

Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, huulten kirvelyä, nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia.

Kallion terveysviranomaiset seuraavat tilannetta ja jatkavat näytteiden ottoa kunnes sinilevää ei enää havaita. Tiedot uimaveden laadusta päivitetään Kallion Facebook -sivulle sekä Kallion omille sivuille.

Uutista täydennetty 22.7. klo 9.10.

#