perjantai 18.9.2020 | 23:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Reservin kaartinjääkäri Eetu Kupulisoja kannustaa Tupalan nurkilla tulevia varusmiehiä tekemään toisin ja hakeutumaan johtajakoulutukseen

To 10.9.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Otsikko on osa kuuluisaa sarjaa "älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan tehkää niin kuin minä sanon".

Tästäkin lehdestä on käynyt ilmi, että allekirjoittanut vietti yhdeksän kuukauden varusmiespalveluksestaan seitsemän kuukautta puolustusvoimien Ruotuväki-lehden toimittajana. Kenttähommat jäivät kahteen kuukauteen.

Johtajakoulutukseen meneminen ei käynyt mielessäkään. Mitä suuremmissa määrin siitä syystä, että sodankyläläisissä metsissä eteneminen ryömimällä ja muilla vastaavilla tavoilla ase mukana ei aivan hirveän houkuttelevalta jatkoajatukselta tuntunut.

Toki johtajakoulutusta markkinoitiin läpi peruskoulutuskauden. Sanottiin muun muassa, että valtion tarjoamasta johtajakoulutuksesta tulee olemaan paljon iloa myös myöhemmissä työelämän käänteissä.

Eihän sitä siihen aikaan sen syvemmin ajatellut. Tuli kuviteltua, että johtajakoulun hyöty olisi se, että pääsisi käskyttämään seuraavan saapumiserän alokkaita (jotka eivät tornihuhun mukaan kotiudu koskaan).

Jos siviilissä tarvitsee johtaa, siihen ehtii käydä myöhemmin omat, lempeämmin toteutetut kurssinsa, pyöri ajatuksena päässä.

Haastattelin tähän lehteen upseerikokelas Arsi Mäenpäätä, joka oli hiljattain päättyneen reserviupseerikurssin priimus. Tuo juttutuokio sai - ensimmäistä kertaa - kyseenalaistamaan toistakymmentä vuotta sitten tehdyn valinnan. Oliko skappareiden eli kapiaisten eli kantahenkilökuntaan kuuluvien puheissa sittenkin totuuden siemen?

Uskon näin. Ei AUK (aliupseerikoulu) tai RUK tee kaikista Mäenpään kaltaisia jämäköitä johtajia, mutta eväitä kaikenlaisia elämässä eteen tulevia johtajaominaisuuksia vaativia tehtäviä varten sieltä takuulla saa jokainen. Enkä tarkoita vain esimiestehtäviä, vaan esimerkiksi kaikkea esiintymistä. Vaikka nyt luokan edessä oppilaille.

Siispä viesti teille, joiden varusmiespalvelus on vielä aloittamatta: harkitkaa vakavasti johtajakoulutukseen pyrkimistä. Puoli vuotta lisää mittaa palvelukselle on kuitenkin aika pieni hinta siitä, että omaa heti armeijasta päästyään valmiuksia arkielämän johtotehtäviä varten.

#