perjantai 18.9.2020 | 23:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Peräti puolet mopoista viritettyjä – Jokilaaksojen poliisi valvoi alkuviikolla tehostetusti mopoliikennettä

Oulun poliisin liikenneryhmä valvoi mopoliikennettä kahden päivän ajan Ylivieskassa, Kalajoella, Sievissä, Alavieskassa, Haapavedellä ja Nivalassa.

Riikka Sipilä
Ke 9.9.2020 klo 12:34 | päivitetty ke 12:35

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jokilaaksojen alueella jopa puolet poliisin pysäyttämistä mopoista oli viritetty niin, että niiden kuljettamiseen olisi tarvittu kevytmoottoripyörän ajo-oikeus.

Oulun poliisilaitoksen liikenneryhmä valvoi maanantaina ja tiistaina tehostetusti mopoliikennettä Ylivieskassa, Kalajoella, Sievissä, Alavieskassa, Haapavedellä ja Nivalassa.

Poliisi tarkasti ratsian aikana kaikkiaan 20 mopoa. Tarkastetuista mopoista peräti kymmenen oli viritetty laittomaksi ja viritettyjen mopojen kuljettajat määrättiin kaikki ajokieltoon.

Ajoneuvoluokan muuttamisesta seuraa myös korotettu ajoneuvovero ja vakuutusmaksu.

Jokilaaksojen tehovalvonnan seurauksena kaksitoista mopoa määrättiin katsastukseen.

Poliisin tarkistamista mopoista vain kuusi oli sellaisessa kunnossa, ettei poliisi kirjoittanut mopon kuljettajalle sakkoa.

Huolestuttavinta liikennekäyttäytyminen poliisin mukaan oli Nivalassa, jossa moottoripyöräpoliisi yritti pysäyttää tarkastusta varten kilvettömän mopon. Mopoilija ei noudattanut poliisin antamaa pysäytysmerkkiä vaan lähti pakenemaan. Moottoripyöräpoliisi seurasi pakenevaa mopoa Nivalassa taajama-alueella. Vaarallinen ajaminen päättyi mopoilijan kaatumiseen risteysalueella.

Pakomatkan päätteeksi kuljettaja kävi kiinniottoa suorittaneen poliisimiehen kimppuun. Nimikkeinä tapahtuneen tutkinnassa on törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.

Mopojen suurimmaksi sallituksi nopeudeksi on laissa asetettu 45 km/h. Poliisi muistuttaa, että liikenneturvallisuus on niin nuoren kuin hänen vanhempiensa vastuulla. Mopon nopeuden kasvaessa nuoren kyky reagoida vaihtuviin liikenneolosuhteisiin heikkenee ja onnettomuustilanteissa vakavasti loukkaantumisen riski lisääntyy.

Vanhemmat ovat vastuussa lapsensa alla olevan kulkupelin kunnosta – vähän viritettyä, laitettua tai tuunattua mopoa ole olemassakaan.

– Olkaa aidosti kiinnostuneita lapsenne mopoilusta eli kyselkää lapselta moposta ja testatkaa sitä. Jarrujen ja valojen toiminta on helppo käydä läpi, myös renkaiden kunto on nopea tarkastaa. Kysykää myös mopon mahdollisesta virityksestä. Pahaääninen mopo kulkee monesti liian lujaa ja häiritsee muita alueen asukkaita, komisario Pasi Rissanen toteaa.

Mopon rakennetta ja tekniikkaa ei ole suunniteltu määriteltyä rakenteellista nopeutta suuremmaksi.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.