torstai 22.10.2020 | 15:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maikki Vuorela on hevosnainen Nivalasta – Hevostenhoitajan ämän hetken työpaikka löytyy maankuulusta Reima Kuisla Stablesta

Erkki Heikinaho
Pe 9.10.2020 klo 11:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan hevosmainetta on viime vuosina parhaiten puolustaneet, hevosen monikäyttöisyyden saralla, Vuorelan naiset Maliskylältä. Maritta Vuorelan aisaparina on lukemattomien yleisötapahtumien joukossa loistanut osaamisellaan Maikki-tytär.

Julkisuudessa Virmaliina-tamman ohjaksissa Maikki Vuorela on nähty niin suomenhevosten SM:n työmestaruuskisoissa kuin erilaisissa yleisön kyyditystapahtumissakin.

– Seitsemänvuotiaana kävin pikkuserkkujen kotona siivoilemassa karsinoita ja ratsastelemassa ponilla. Myöhemmin ajelin omilla hevosilla. Pekliinaa valmensin raviuraa ajatellen. Virmaliinalla ajoin työajoja, jolloin tutuksi tulivat heinänajo, auraaminen ja äestäminen, ja talvella kaikenlaiset rekiajelut. Olen kouluttautunut hevostenhoitajaksi Ylä-Savon Hingunniemen ammattiopistossa ja suoritan täydennyskoulutusta hevosklinikan avustajaksi Kaustisella.

Eliittitalli kaappasi ammattilaisen, sillä tällä hetkellä Maikki Vuorela työskentelee hevostenhoitajana Reima Kuisla Stablessa.

– Täällä on yksitoista hevosta, joten voin keskittyä kaikessa rauhassa niiden hoitamiseen. Myös Janne Manninen osallistuu osaltaan apuvalmentajana tallirutiineihin. Työhöni kuuluu valmennus, hoito, ruokinta, lääkintä, kilpailutus ja talliympäristön huolenpito. Yleensä arkena työpäiväni pituus on kymmenen tuntia ja joka kolmas viikonloppu on töitä.

Kuislan tallin hevoset ovat valioyksilöitä.

– Hevoset ovat hyviä ajaa: nöyriä, jalostettuja yksilöitä. Kun annat merkin niin silloin lähdetään, kuskin ei tarvitse sihistä eikä suhista. Ohjastaminen toimii tosi hyvin. Niillä on erityinen herkkyys ja tunto ohjiin, kuvailee Vuorela.

Tallin hevoset pyrkivät menestymään.

– Mielestäni Mandela Zon tuntuu hyvälle. Se on kolmivuotias ori, jonka Reima osti kaksi vuotta sitten huutokaupasta Ruotsista. Tykkään myös nelivuotiaasta suomenhevosesta Rahamies, joka on samasta emästä kuin Hullumies. President Lindy, Raggari, ja uraansa jäähdyttelevä Big Sky Hurricane ovat muita tuttuja nimiä tallissa, kertoo Vuorela.

– Hevoset ovat kolme kertaa viikossa valjaissa tunnin ajan. Kun ajetaan vetoja niin silloin tarkkaillaan sykemittarilla maksimipulsseja ja palautumista treenin jälkeen. Veriarvot otetaan kuukausittain. Jokaista hevosta hoidetaan päivittäin vähintään puoli tuntia.

– Olen hyvin usein raveissa hevosten kanssa. Ajan autoa ja huolehdin hevosten valjastuksesta ja hyvinvoinnista kilpailupaikalla, toteaa Vuorela.

Nivalalaiset työntekijät ovat kysyttyä työvoimaa maailmalla. Heidät tiedetään ahkeriksi ja vastuuntuntoisiksi sekä luotettaviksi ammattilaisiksi alallaan.

Maikki Vuorela on esimerkki monipuolisesta osaajasta, joka hallitsee myös työhevosien luokki- ja tamppivaljastukset. Hänen valjastamanaan rahkeet kestää, rinnustin pysyy kiinni ja ohjat ovat aina vakaassa hallinnassa.

#