torstai 22.10.2020 | 15:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Syksy tuli, älä lopeta liikkumista – Näin kehottaa vanhaan sananlaskuun uskova Eetu Kupulisoja Tupalan nurkilla

To 15.10.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lämpömittarin digitaalit näyttävät enää maltillisia lukemia ja aurinkokin painuu mailleen jo iltakuuden aikoihin. Pidempää lämpöaaltoa ei ole muutamaan kuukauteen näkyvissä ja kun kelloja ensi viikolla käännetään taas kesää kohti eli tässä tapauksessa taaksepäin, voi pelkistetysti sanoa, että tavallisen työpäivän jälkeen valoa ei enää näe kuin katulampusta.

Tämä väistämättömästi joka vuosi eteen tuleva ilmiö saa monet tuudittautumaan ajatukseen, että nyt voi hyvällä syyllä jäädä makoilemaan sohvalle viltin alle, kun ei uloskaan voi mennä.

Väärin. Tähän kohti voisi siteerata suurta tuntematonta ajattelijaa: ”Ei ole olemassa huonoa säätä – on vain vääränlaisia varusteita”. Se on juuri näin. Vaikka keli heikkenee, ulkoliikuntaa ei tarvitse, eikä kannata, lopettaa.

Toki omaankin liikuntakalenteriin on tullut tehtyä kevennystä syksyä kohti mentäessä. Arki-illoille ei ole enää budjetoitu tuntia pidempiä lenkkejä ja viikonlopun pitkäksi lenkiksi riittää kaksi tuntia. Suurin syy muutoksiin oli kylmä realismi: kun pyörälenkeillä alle vaihtuu höyhenenkevyen ja liki itsestään rullaavan maantiepyörän sijasta painava maastopyörä, ei motivaatio (lue: kunto) kanna samanlaisiin suorituksiin. Vuodenaikaan vuodenajan tavalla. Tehokkaat valot edessä ja takana, luonnollisesti.

Viimeisistä etäisestikään kesäisistä hetkistä kannattaa vielä nauttia. Jos kesällä pienetkin vesilammikot ja yhtään navakammin puhalteleva tuuli meinaavat lannistaa, tähän aikaan vuodesta niitä tuskin huomaa. Sitä vain polkee maantienlaitaa eteenpäin hymy kasvoilla ja nauttii, kun se ylipäänsä on vielä mahdollista. Kohta siihen hupiin tulee puolen vuoden tauko.

Se on toki totta, että joskus keli on oikeasti sellainen, ettei ulos yksinkertaisesti viitsi mennä. Siksi suosittelen lämpimästi ja tasapuolisesti kaikkia käyttämään Nivalan mainioita ja monipuolisia sisäliikuntamahdollisuuksia, joita täällä useampi toimija tarjoaa. Ja jos ihmisten ilmoille lähteminen mietityttää, kuntopiiriä voi hyvin vetää myös omassa olohuoneessaan. Sen viimeistään koronakevät meille osoitti.

#