tiistai 19.1.2021 | 16:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja kertoo Tupalan nurkilla joulutarinan, joka on ajan hengen mukaisesti koronajoulutarina

Ke 23.12.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nyt pitää olla huomaamaton, hän ajatteli. Toki se kuului hänen rooliinsa aina, eihän tarkkailuretkillä sovi tulla nähdyksi muutenkaan.

Nyt se oli kuitenkin erityisen tärkeää. Hallituksen ja THL:n ohjeet olivat yksiselitteiset: kaikki maailma oli kotikaranteeniin pantava. Jos se onnistuisi, suuri ilo oli perästä tuleva – viimeistään, kun rokotteet ovat kaiken kansan saatavilla.

Vaan sehän ei hänelle käynyt. Olihan tontun selvitettävä, missä torpissa on oltu kiltteinä. Vaikka sitten hieman suosituksia venyttäen. Kyllä pukki tietonsa tarvitsee.

Koska tonttu oli jo iäkkäämmänpuoleinen, tarvitsi hän silmälaseja nähdäkseen mahdolliset tuhmuudet. Siinä tonttu ei eroa ihmisestä, että rillit tuppaavat menemään maskia käyttäessä huuruun hiippalakkipäiselläkin käyttäjällä.

Sitä rajoitusta tonttu ei kuitenkaan ollut valmis rikkomaan. Maski pysyi ikkunoisat kurkkiessa naamalla, vaikka tunnollisuudella oli oma hintansa.

Välillä havainnot saattoivat näet mennä väärinpäin: se olikin sisko, joka heitti veljeään kananmunalla, eikä toisinpäin, kuten huurtuneiden lasien takaa näytti.

Ehkä pukki osaa vielä siirtää miinuksen oikeaan kirjaan ja korjata väärän havainnon viimeistään aattoillan rekiretkellään.

Kireää tunnelmaa oli ollut tänä vuonna tarjolla normaalia enemmän. Se ei ollut tontulle yllätys. Vaikka Korvatunturi oli edelleen rauhan tyyssija, arkisessa maailmassa keväästä asti jatkunut poikkeustila armotta näkyi. Seinät ja kasvot niiden sisällä olivat käyneet kuukausien aikana tutuiksi. Äänenpainotkin nousivat totuttua useammin.

Illan painuttua lopullisesti mailleen tonttu lähti tuoreine muistiinpanoineen takaisin pukin päämajaa kohti. Tämä taisikin olla vuoden viimeinen reissu, onhan huomenna jo jouluaatto.

Nivalan lapsille tonttu saattoi ennustaa lahjojen täyteistä aattoiltaa. Ajoittaisesta hampaiden kiristelystä huolimatta kiltit lapset olivat enemmistössä.

Vanha valkoparta tehköön lopullisen ratkaisun, kuinka lämpimästi hän huomenna itse ketäkin muistaa. Ja kuinka koronaturvallisella tavalla.

#