maanantai 14.6.2021 | 17:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Nimipäivä: Harri on kestosuosikki

Joni Leinonen
Ke 6.1.2021 klo 09:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Harrin nimipäivää vietetään loppiaisena 6. tammikuuta. Harri on suomenkielinen miehen etunimi, joka on lisätty almanakkaan 1800-luvun lopulla.

Suomen lisäksi Iso-Britannian Walesissa nimeä käytetään muodossa Harri. Nimi on hyvin suosittu englanninkielisissä maissa etunimenä muodossa Harry. Myös ruotsinkielisessä kalenterissa nimi kirjoitetaan muodossa Harry.

Harry-nimi on alkujaan muunnettu Henry-nimestä. Henryn alkuperä puolestaan on vanhassa saksalaisessa nimessä Haimirich, jonka merkitys on ’kodin määräilijä’ tai ‘talon kuningas’. Henry-nimestä peräisin ovat myös nimet Henrik ja Heikki.

Norjassa Harry tarkoittaa puhekielessä usein henkilöä, jolla on huono maku tai joka pitää aikansa eläneistä asioista.

Harri-nimi esiintyy Suomessa myös sukunimenä.

Digi- ja väestötietoviraston mukaan Harri-nimisiä on Suomessa ollut 26203 miestä. 1960-80 lukujen aikana nimi oli suosituimmillaan ja tuolloin Harri-nimen sai reilusti yli 13000 poikaa. Harry-nimen puolestaan on saanut 6779 suomalaista miestä, eikä se ole koskaan ollut Suomessa vuoden suosituimpia nimiä. Ulkomailla suosittua Harriet-nimeä pidetään Harrin sisarnimenä.

Nimen suosion myötä Suomessa on monia tunnettuja Harri-nimen kantajia. Heihin kuuluvat muun muassa maantieteilijä Harri Andersson, valokuvaaja Harri Hinkka, poliitikko Harri Holkeri, rumpali Harri Kinnunen, yritysjohtaja Harri Sailas sekä jääkiekkoilija Harri Pesonen.

#