tiistai 19.1.2021 | 16:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronavirustilanne maanantaina: Vaasan sairaanhoitopiirissä kuusi uutta tartuntaa, Soitessa ja Kallion alueella yksi – THL:n vastikään antama uusi maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä: Kertaa tästä, miten maskia käytetään

Vili Ruuska
Ma 11.1.2021 klo 12:49 | päivitetty ma 16:01

Viikonlopun aikana peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella todettiin yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta todettiin Nivalassa. Tartunta on peräisin Kallion alueen ulkopuolelta. Altistuneet on asetettu karanteeniin.

Ylivieskassa Rose Grillillä ja Prisman ravintolamaailmassa asioineet ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle viime viikolla. Jos asioit Rose Grillillä 6.1.2021 kello 17–23 tai Prisman Ravintolamaailmassa 7.1. kello 12–13, seuraile oireitasi ja hankkiudu matalalla kynnyksellä koronavirustestiin.

Myös Soiten alueella on todettu yksi uusi koronavirustartunta viikonlopun aikana. Tartuntaketju on selvillä, ja altistuneet on kartoitettu. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ei ole hoidossa tällä hetkellä yhtään koronavirustartunnan saanutta. Tartuntoja on todettu kaikkiaan 157.

Kahden viikon aikana Soitessa on havaittu kuusi koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku samalta ajalta on 7,7 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden.

Vaasan sairaanhoitopiirissä puolestaan on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Niitä on kirjattu piirissä yhteensä 1 385.

Koronavirusrokotukset ovat käynnissä Soiten yksiköissä. Helmikuussa Soite saa koronavirusrokotteita joka toinen viikko.

Soiteen on tullut pieniä määriä influenssarokotteita. Sitä myötä ikäihmisten ja riskiryhmäläisten influenssarokotuksia voidaan jatkaa.

Influenssarokotuksiin pääsee ottamalla yhteyttä omaan terveysasemaan. Ilmaiset influenssarokotteet loppuivat kesken viime vuoden lopulla.

THL päivitti taannoin kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Vastedes kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille. Taustalla on terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita.

Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta ylöspäin sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä.

Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan myös kaikissa työyhteisöissä sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.

Tässä muistilista maskin käyttöön:

Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät sellaisen kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.

Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset.

Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.

Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.

Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.

Varmista, että maski asettuu tiiviisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.

Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.

Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.

Älä pue käytettyä maskia uudelleen.

Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.

Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan.

Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.

Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.

Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.

//11.1. kello 13.29 Lisätty juttuun Soiten tartuntatiedot.

//11.1. kello 14.11 Päivitetty juttua.

//11.1. kello 16.01 Päivitetty juttua.

#