sunnuntai 13.6.2021 | 11:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Toimittaja Eetu Kupulisoja hullaantui Uutisten viikosta ja kirjoitti nuorille suunnatun kolumnin Tupalan nurkilla – Lue ja päättele, oletko sinä tiktokkaaja vai boomer

To 4.2.2021 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hyvää Uutisten viikon (omaa sukua Sanomalehtiviikko) loppusuoraa kaikille, erityisesti nuorille lukijoillemme! Uskon ja toivon, että tätä lehteä luetaan parhaillaan monessa nivalalaisessa koululuokassa.

Lännen Media eli yhdeksän länsi- ja pohjoissuomalaisen lehden yhteistoimitus teki mielenkiintoisen jutun. He toimittivat yhteensä 168 yläkoululaiselle ja lukiolaiselle 28 sanan listan ja kysyivät, mitä sanat tarkoittivat.

Listalla olivat muun muassa sanat empaattinen, huokea, kernaasti, parahultainen ja valtikka. Tiedätkö sinä noiden sanojen merkitystä?

Koko juttu löytyy muun muassa maanantain Keskipohjanmaa-lehdestä, aukeamalta B6–7. Kannattaa tarkistaa. Lehden verkkosivuilta löytyvä näköislehti on vapaasti luettavissa perjantaihin asti.

Kieli muuttuu jatkuvasti. Viime vuonna Kielitoimiston sanakirjaan hyväksyttiin muun muassa sanat lohtuleivonta, ilmaantuvuusluku ja tiktokkaaja. Viimeinen lienee termi, joka on nuorisolle paljon tutumpi kuin meille setääntyville boomereille (mikä sekin lisättiin Kielitoimiston sanakirjaan).

En siis aio väittää, että kaikkien nuorten tulisi hallita huikentelevaisen ja ynseän kaltaiset vanhahtavat käsitteet. Olennaista on, että käytetty kieli säilyisi rikkaana.

Siihen jutussa haastateltu Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Tarja Heinonen antaa erinomaisen vinkin: lukekaa.

Mitä enemmän ja mitä monipuolisemmin lukee, sitä monipuolisemmaksi sanavarasto kasvaa. Vaikka kieltä käytetään nykyään paljon lyhyiden pikaviestien muodossa, voi se silti olla elävää. Synonyymien viljely on mielekästä sekä kirjoittajalle että lukijalle.

Tätähän ei kukaan kysynyt, mutta vastaan silti. Minä en olisi löytänyt sanalle parahultainen oikeaa merkitystä. Repsikka olisi ollut siinä ja siinä. Lopuille listan sanoille keksin ainakin yhden oikean merkityksen, mutta useamman sanan kohdalla sen omin sanoin selittäminen oli yllättävän haastavaa.

Suosittelen kaikkia testaamaan, miten hieman harvinaisemmat suomen kielen sanat taipuvat. Sekä toki myös tutustumaan, millaisia sanoja kieleemme on viime vuosina hyväksytty.

#