sunnuntai 13.6.2021 | 11:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Nimipäivä: Talvikki tarkoittaa talvella syntynyttä – Nimi oli vuosisatojen ajan vain lehmien nimenä kirkon -kki-loppuisten nimien vastustuksen vuoksi

Joni Leinonen
To 11.2.2021 klo 09:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nimipäiviään viettävät tänään torstaina Iisa, Isabella ja Talvikki. Iisa on naisen etunimi joka on muunnettu suomalaisemmaksi kansainvälisestä Isa-nimestä. Isa on lyhennelmä Isabellasta ja se on hyvin suosittu Keski-Euroopan saksan-, hollannin-, italian- ja espanjankielisissä maissa.

Saksassa Isaa käytetään myös Luise- ja Isolde-nimien kutsumamuotona. Suomessa Iisaa käytetään paljon lyhyempänä versiona Aliisa-nimestä. Aliisa ja Alisa ovat muunnoksia Alicesta. Alice taas juontuu vanhasta saksalaisesta Adelheid-nimestä, joka merkitsee jalolaatuista.

Maailmalla Isa esiintyy arabimiesten etunimenä. Se juontuu alkujaan arabien Jeesuksesta käyttämästä nimestä.

Digi- ja väestötietoviraston mukaan 1964 suomalaista naista on saanut Iisa-nimen ja 1036 Isa-nimen. Isaksi on nimetty myös 93 miestä.

Isabel-nimi puolestaan on yleistynyt jo keskiajalla. Se on raamatullisen Elisabet-nimen mukaelma useiden muiden naisten etunimien tapaan.

Isabellan alkuperä on Elisabetin tavoin hepreankielen Jumalan lupausta merkitsevässä sanassa “Elisheba”. Isabellan on ajateltu tarkoittavan kaunista Elisabetia, sillä bella on italiaksi kaunis.

Suomessa käytetään Isabel-nimen lisäksi myös Isabella- ja Isabelle-nimiä. Suosituin muoto on Isabella, ja sen on saanut 6839 suomalaista naista.

Talvikki-nimi on lähtöisin Suomesta. Se merkitsee talvella syntynyttä lasta. Lisäksi sen uskotaan viittaavan talvikkien kasvisukuun.

Nimi kuuluu luontoaiheisiin muinaisnimiin. Nimi oli vuosisatojen ajan vain lehmien nimenä kirkon -kki-loppuisten nimien vastustuksen vuoksi. Talvikki-nimi lisättiin almanakkaan vuonna 1929. 5191 suomalaista tyttöä on saanut nimen Talvikki. Suosituimmillaan nimi oli 1970-luvulla.

#