sunnuntai 13.6.2021 | 10:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eikö Nivalasta löytyisi asiantuntemusta Brysseliin, ettei siellä päätettäisi maataloudesta mitä sattuu, kyselee päätoimittaja Tupalan nurkilta

To 11.2.2021 klo 07:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yksi Helsingin-aikaisia ystäviäni lähetti viestin ja toivoi, että Nivalassakin huomattaisiin tällainen asia: EU hakee maatalouden asiantuntijoita Brysseliin.

"Oletko kestävän maatalouden ja maaseudun kehittämisen alan asiantuntija? Kiinnostaako sinua kansainvälinen ura ja työskentely monikulttuurisessa ja kansainvälisessä tiimissä?" EU kysyy.

En välttämättä Tupalan nurkilta mainostaisi yksittäistä työpaikanhakuilmoitusta, mutta tässä on ihan selvä koukku Nivalaan.

Tämä ystäväni, Nina Hotti, työskentelee Euroopan komission Suomen-edustustossa tiedottajana. Hän on itse kotoisin Keminmaalta ja pitää tärkeänä sitä, että EU:n virkaväki tulee laajalta. Annetaanpa Ninan perustella ensin:

– EU-tehtävissä on hyvä olla ihmisiä sekä ympäri Eurooppaa että ympäri Suomea, jotta järjestelmän uskottavuus säilyy. Jos maaseudun kehittäminen vähän isommassa mittakaavassa kiinnostaa, niin kannustan hakeutumaan EU-uralle!

Ja sitten se, mitä komission edustaja ei voi sanoa ääneen mutta minä voin: Brysseliin pitäisi saada väkeä, joka tietää ja tuntee asiat, ettei siellä sorvattaisi ihan mitä tahansa päätöksiä.

Otetaan vaikka tämä lehmänviljely ja siihen elimellisesti liittyvät nurmipellot. Kun lehmästä on saatu ilmastomielessä aikaan sellainen synti ja häpeä, se muuttuu tykkänään toiseksi, kun maidon ja naudanlihan tuotannossa mukaan otetaan nurmiviljely. Se on sellainen hiilen sitoja, että siinä jää lehmä hiilen tuottajana kakkoseksi.

Eikö Nivalasta löytyisi pätevää agronomia kertomaan tämän Brysseliin?

Sitä paitsi EU maksaa ihan käypiä liksoja, tuostakin 5500 euroa kuussa ja siihen päälle unionin kepoinen verotus ja hyvät edut, että voisi kannattaa.

Sitä paitsi olisihan siinä vielä korkeamman tason viestikanava kaupunginjohtajalle, Karikummun Päiville, joka on kehunut, että nyt Nivalalla on maa- ja metsätalousministeriöön hyvä yhteys, kun Töllin Hannu tekee siellä töitä.

#