lauantai 27.2.2021 | 02:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vesikolmio sai miljoonan euron avustuksen mittavaan ympäristöinvestointiin: Siirtoviemärin rakentaminen Nivalan ja Ylivieskan välille alkaa jo tänä vuonna

Päivi Savela
Ke 17.2.2021 klo 13:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Siirtoviemärin rakentaminen Nivalan ja Ylivieskan välille alkaa jo ensi syksynä. Vesikolmio Oy sai ympäristöministeriöltä enintään miljoonan euron avustuksen hankkeeseen, joka nyt aikaistuu vuodella.

Valtionavustuksella Vesikolmio kattaa Kalajokilaakson keskuspuhdistamon laajentumisesta aiheutuvia kustannuksia.

Keskuspuhdistamon laajentaminen maksaa 4 miljoonaa euroa ja siirtoviemärin rakentaminen 7 miljoonaa euroa.

Valtionavustuksen ehtoihin kuuluu, että hankkeen pitää olla valmis vuoden 2022 loppuun mennessä. Tämä jouduttaa siirtoviemärin rakentamista Nivalan ja Ylivieskan välille.

– Siirtoviemäri mahdollistaa alueen asukkaille liittymisen osaksi keskitettyä jätevedenpuhdistusta ja päästä eroon kiinteistökohtaisista puhdistusjärjestelmistä, sanoo Vesikolmion toimitusjohtaja Risto Bergbacka.

Siirtoviemärin sijoitussopimusten hankinta alkaa helmikuussa. Rakennusurakka kilpailutetaan kevään kuluessa.

Ympäristöministeriön avustuksella parannetaan energiatehokkuutta jätevesien käsittelyssä sekä lisätään jätevesien ravinnekierrätystä.

– Olemme todella tyytyväisiä, että valtio päätti tukea näin merkittävästi Vesikolmion mittavaa ympäristöinvestointia. Investointi merkitsee isoa askelta kohti hiilineutraalia jätevedenpuhdistusta Kalajokilaaksossa. Luonnollisesti hankkeella on myös positiiviset ympäristövaikutukset, Bergbacka sanoo.

Energiatehokkuutta parantaa esimerkiksi lämmön talteenotto, jolla täydennetään Kalajokilaakson keskuspuhdistamon energiantarpeesta.

Jätevesilietteen ravinteet saadaan hyödynnettyä tehokkaasti, kun ravinteet kuljetetaan käsiteltäväksi biokaasulaitokselle aumakompostoinnin sijaan.

Vesikolmio Oy vastaa osakaskuntiensa Kalajoen, Ylivieskan, Nivalan, Haapajärven, Sievin ja Alavieskan talousveden hankinnasta sekä jätevesien puhdistamisesta ja kuntakeskusten välisestä siirtämisestä.

Yhtiön keskuspuhdistamo vihittiin käyttöön vuonna 2018 ja se sijaitsee Kalajoella.

Tähän mennessä on rakennettu siirtoviemäri Sievistä Ylivieskaan, Alavieskasta Kalajoelle, Haapajärveltä Nivalaan ja Ylivieskasta Kalajoelle.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.