lauantai 27.2.2021 | 02:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Vanhoissa vuosikerroissa oltiin perimmäisten kysymysten äärellä: Vainko seksi ja väkivalta kiinnostaa, ihmetteli Nivala-lehti 18.2.1981 ja totesi alaotsikossa, että "Kiva olla rappiolla"

To 18.2.2021 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tuiskulassa ja Kinevalla näytettiin viime vuonna yhteensä 152 elokuvaa, joista valtaosa oli väkivalta- ja kauhuelokuvia. Elokuvien esittäjät puolustavat ohjelmavalintojaan taloudellisin seikoin: tuottavat tavaraa, joka myy. Yleisöä ei kiinnosta laatuelokuva, joka pistäisi ajattelemaan ja elämänarvot puntariin. Elokuvan pitäisi kuitenkin olla taidetta, mutta kaupallinen kilpailu ja tätä kautta tuotetut makutottumukset latistavat sen halpahintaiseksi viihteeksi ja hetket unohdukseksi.

Vanhemmat huutavat “rappioituneen” nuorisonsa puolesta, ja samaan aikaan tarjoavat heille rappioitunutta mallia. Löytyisikö apu kunnallisesta elokuvateatterista?

Tuiskulan elokuvista vastaava Mauno Niemelä ja Kinevan elokuvista vastaava Aarne Sarja toteavat molemmat, että he ovat pyrkineet tuottamaan kaupallisesti monipuolista elokuvaa. Tai kuten Sarja sanoo: “vähän on koitettu, ettei ihan samanlaisia olisi ohjelmistossa peräkkäin.”

Mitä kaupallisesti monipuolinen ohjelmisto sitten sisälsi? Nivalassa esitetyistä 152 elokuvasta oli puhtaasti kauhu- ja väkivaltafilmejä 91 kappaletta, eli 60 prosenttia koko tarjonnasta. Seksi- ja pornofilmejä esitettiin 16 kappaletta, joskin Tuiskula on pyrkinyt välttämään tämän lajin elokuvia. Lapsille tarkoitettuja elokuvia oli viime vuonna mahdollisuus katsoa 13 kertaa. Loput 32 elokuvaa kuuluivat sarjaan “muut”, johon lukeutuivat komediat, viihde-elokuvat ja ne muutamat niin sanotut laatuelokuvat.

Nivala-lehti 18.2.1981

#