maanantai 14.6.2021 | 18:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja harmittelee Tupalan nurkilla, ettei enää lainata naapurilta puuttuvia leivonta-aineksia – Eikä oikein mitään muutakaan edes kavereilta tai kavereille

To 18.2.2021 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Muistattehan ne ajat, kun jauhoja tai sokeria ei akuutissa tarpeessa lähdetty hakemaan kaupasta vaan naapurista? Minä muistan.

Ei niitä kertoja omalle kohdalleni monta sattunut, mutta joskus muistan äidiltä komennuksen saaneena vispanneeni naapuriin jotain leivonnaisten ainesosia hakemaan.

Mahtaako tuollaista kulttuuria olla nykypäivänä? Ehkä pitkien etäisyyksien maaseudulla, mutta kerros- tai rivitaloissa naapurin ovelle jauhojen toivossa koputteleminen lienee harvinaista. Ja se on harmi. Kertokaa toki vaikkapa Nivala-lehden yleisönosastoon, jos olen väärässä.

Sattuipa yhtenä iltana korvaan, kun radiossa puhuttiin tavaroiden lainaamisesta. Siitä tehtiin kyselykin kyseisen radiokanavan verkkosivulla.

Yllätyin tuloksesta. Ainoastaan 39 vastaajista piti kaverille/kaverilta lainaamista hyvänä ideana. Näinkö on?

Nyt ei siis puhuta sokeridesistä, vaan kaikenmoisista käyttötavaroista tai vaikkapa rahasta. Tai miksei nyt vaikka kirjoista. CD-levyjä tuskin enää juuri lainaillaan.

En minä koe ongelmaksi lainata jotakin tutulle ihmiselle. Luotan, että tavara tulee samassa kunnossa takaisin, ja jos ei tule, kaveri korvaa asian jollain tavalla. Noin ainakin itse toimisin, jos itse saisin lainavehkeen naarmuille tai epäkuntoon.

Autoa en toki mielellään lainaisi kumpaankaan suuntaan. Ihan vain siksi, että jos sen kanssa sattuukin jotain, joku vaikkapa peruuttaa parkkipaikalla kylkeen, asioiden selvittely vakuutusyhtiön kanssa saattaisi mennä mutkaiseksi.

***

Ja lopuksi vielä tyystin toiseen asiaan. Kävin tiistai-iltana Hiitolassa hiihtelemässä. Työpäivä venyi, mutta koska olin suunnitellut hiihtäväni sinä iltana, olihan se mentävä.

Perillä auton mittari näytti -17°C. Parkkipaikalla oli tuolloin vain yksi auto. Ajattelin, että muut ovat säikähtäneet pakkasta.

Ja katinkontit. Ei aikaakaan, kun meitä oli kymmenkunta suksijaa kiertämässä viiden kilometrin kierrosta. Taas yksi osoitus siitä, että hiihtobuumi on tosiasia, eikä siinä ole pureva pakkanenkaan esteenä, kun ladulle tekee mieli.

#