sunnuntai 13.6.2021 | 12:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Nimipäivä: Ari on lähtöisin Antiikin Kreikasta – Kantanimenä tunnetaan Hadrianus, Adrianmeren kaupungista kotoisin oleva

Joni Leinonen
To 4.3.2021 klo 09:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Maaliskuun neljäntenä päivänä nimipäiviään viettävät Ari, Arsi ja Atro. Päivä on alun perin 300-luvun alussa kuolleen pyhän Adrianuksen muistopäivä. Nimet ovat suomalaisia miesten etunimiä. Nimistä yleisin Ari juontaa juurensa latinaan. Suomenkieliseksi muovautunut nimi pohjautuu Adrian- ja Adrianus-nimiin. Näiden kantanimenä tunnetaan latinalainen Hadrianus, joka merkitsee adrialaista eli Adrianmeren kaupungista kotoisin olevaa ihmistä.

Juutalaisuudessa Ari-nimi tarkoittaa leijonaa. Albaaneille Ari on miehen nimi, joka tarkoittaa kultaa. Armeniassa nimen merkityksenä on rohkea ja muinaisessa Skandinaviassa ja Saksassa se on tarkoittanut kotkaa.

Aarne on melko yleinen nimi myös muissa pohjoismaissa kuten Norjassa ja Islannissa. Kreikankielessä sana aristos merkitsee ‘parasta’. Kreikkalaisissa myyteissä Ares on sodan jumala. Kreikassa Aria käytetään myös Ari-alkuisten nimien kuten Aristoteles, Ariadne, Arianna ja Arietta -lyhennelmänä. Nimeä käytetään Suomessakin varsin usein Aarne-, Aaron-, Aarre tai Arnold-nimien puhuttelumuotona.

Arista on käytössä myös monia yhdysnimiä kuten Ari-Pekka. Ari on ollut suomalaisessa almanakassa vuodesta 1950 lähtien. Arista tuli 50-luvulla muotinimi ja sen suuri suosio jatkui aina 1980-luvulle asti. Suosituimmillaan nimi oli 1960-luvulla. Digi- ja väestötietoviraston nimipalvelun mukaan Ari-nimen on tähän päivään mennessä saanut 34 929 suomalaista miestä.

Arsi on karjalainen muunnos kreikkalaisnimestä Arsenios joka tarkoittaa urhoollista tai miehekästä. Arsin on saanut nimekseen alle 550 miestä. Atro-nimi on suomalainen muunnos Ari- ja Hadrianus-nimistä. Atroksi on nimetty vain 279 suomalaista miestä.

Tunnettuja Ari-nimisiä ovat muun muassa muusikko Ari Bergström, ultrajuoksija Ari Mustala ja muusikko Ari Koivunen.

#