maanantai 14.6.2021 | 04:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Nimipäivä: Kalervon alkuperä on kansantarinoissa – Nimi esiintyy Suomen kansalliseepos Kalevassakin

Joni Leinonen
To 11.3.2021 klo 09:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalervo on vanha suomalainen nimi. Kalervo on peräisin Kalevalasta, jossa se mainitaan Kullervon isän nimenä. Sen on päätelty syntyneen Kaleva- ja Kullervo-nimien yhdistelmänä. Kalevalassa Kalervo, joka tunnettiin tarinoissa myös nimellä Kaleva, on Kalevalan mytologiassa esiintyvä hahmo. Hän on suuren Karjalassa asuvan suvun päämies. Kalevalan eepoksessa Kalervo ja hänen veljensä, toisen suvun päämies Untamo riitautuvat.

Untamon suku kalastaa luvatta Kalervon erävesillä, ja Kalervo katsoo oikeudekseen viedä saaliin. Riidan kiihdyttyä veljekset joutuvat sotaan toistensa sukuja vastaan. Sota tuhoaa Kalervon suvun lukuunottamatta raskaana olevaa piikaa, joka pian synnyttää Kalervon pojan Kullervon. Kalervon ja Untamon sukujen taistelussa on huomattu olevan laajalti tunnetun veljessodan myytin osia ja sen uskotaan olevan myytin paikallinen muunnos.

Kalervon ja Untamon sukujen taistoon tiedetään liittyvän myös oikeita historiallisia tapahtumia, sillä tarinassa tulkitaan todellisia Suomen maaperällä tapahtuneita ryhmien vastakkainasettelujen aiheita. Kalervo-nimeä käytetään myös sukunimenä. Sukunimien yleisyyslistalla Kalervo on sijalla 8 160. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi ei siis ole. Noin joka viidennellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Kalervo on ollut aikoinaan suojattu sukunimi. Kalervo on suojattiin 1934 Suomalaisuuden Liitossa jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat yhtäläisesti suojattuja sukunimiä. Tähän päivään mennessä 66 071 suomalaista poikaa on nimetty Kalervoksi. Kalervon suosio oli suurimmillaan 1940-luvulta 60-luvulle joiden välisenä aikana Kalervoksi nimettiin 26 363 suomalaista.

#