tiistai 4.10.2022 | 20:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ossi Savolainen pohdiskelee Tupalan nurkilta kuntavaalien siirtoa – historiallisesti merkittävää tapahtumaa – ja sitä valmistauduttiinko vallinneeseen poikkeustilanteeseen tarvittavissa määrin

To 11.3.2021 klo 08:00 | päivitetty to 09:09

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viimeinen vuosi on ollut historiallisesti katsottuna poikkeus. Varsin kuluneelle lausahdukselle saatiin lisäpontta, kun kuntavaaleja lykättiin aiotusta kahdella kuukaudella. Ennakkoon suunnitellusti kuntavaaliaikataulua muutettiin neljä vuotta sitten maakuntavaalien tieltä.

Sitä edellisten siirtojen osalta saadaan mennä jo sotavuosiin asti. Kuntavaaleja siirrettiin myös 1920-luvulla Lapuanliikkeen toiminnan seurauksena. Niin poikkeuksellisesta tilanteesta on nyt kyse.

Oliko kuntavaalien siirto oikea ratkaisu? Mahdollisimman hyvät edellytykset terveyteen ja turvalliseen elämään ovat keskeisimpiä asioita hyvinvointivaltiossa.

Näin ollen on todettava, että mikäli edes pieni osa äänioikeutetuista olisi jättänyt huhtikuussa kansalaisvelvoitteensa käyttämättä koronaviruksen takia, on siirto täysin perusteltu.

Jotkut irvileuat ovat huudelleet, että esimerkiksi kaupassa käyntiä ei ole nähty isoksi koronariskiksi, miksi siis äänestämistä.

On kuitenkin niitä ihmisiä, jotka eivät ole uskaltautuneet poistumaan kotoa. Ja usein kyseessä ovat riskiryhmäläiset.

Kaikkien etu on, että jokainen käyttäisi oikeuttaan vaikuttaa paikallisiin asioihin. Äänestäminen on tavoista helpoin ainakin ajankäyttöä ajatellen ja siksi jokaiselle pitää tarjota turvallinen ympäristö suorittaa puumerkkinsä raapustaminen.

Silti täytyy kysyä, miksi poikkeustilanteeseen ei oltu valmistauduttu paremmin? Korona on jyllännyt Suomessakin jo reilun vuoden verran. Jo viime keväänä ennustettiin, että kesän jälkeen tautitilanne tulee jälleen pahenemaan, eikä seuraavakaan vuosi tule olemaan vapaa viruksesta.

Silti monilla mittareilla yksi maailman parhaista valtiosta asua, ei ole kyennyt luomaan edellytyksiä turvalliselle äänestämiselle.

Ehkä luotto rokotteen luomaan suojaan uskottiin mahdollistavan jo huhtikuussa turvalliset vaalit? Kun rokotetoimitukset ovat ontuneet, onkin hätä kädessä.

Jos jotain tästä pandemiasta on oppiminen, niin varasuunnitelma on aina syytä olla olemassa ja hyvissä ajoin laadittuna, vaikka sen käyttötarve näyttäisi kuinka epätodennäköiseltä tahansa.

Nyt vaalijärjestelyille saatiin pari kuukautta lisäaikaa – aika näyttää, onko sille olemassa suunnitelma B.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.