sunnuntai 13.6.2021 | 11:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Kupulisoja ihastelee Tupalan nurkilla, kuinka hyvin Tilastokeskus tuntee nivalalaisten rakkauselämän – Tilastokeskus näet kertoo väestötilastossaan avioliittojen ja -erojen määrät

To 18.3.2021 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tekaisin Nivala-lehteen uutisen Nivalan viime vuoden väestökehityksestä. Koska sen palstatila oli rajallinen, jatketaan täällä. Tilastokeskus näet mittaa yhtä sun toista, joten mielenkiintoisia yksityiskohtia tilastoista löytyy yllin kyllin.

Syntyneet ja kuolleet tulikin käsiteltyä jo uutisessa, samoin Nivalaan ja pois Nivalasta muuttaneet. Heidän lisäkseen myös kunnan sisällä muutettiin ahkerasti: 752 nivalalaista vaihtoi paikkakunnalla osoitteesta toiseen.

Maahanmuuton suhteen oli koronavuonna hiljaista. Nivalaan muutti ulkomailta kuusi ihmistä, joista neljä tuli EU:n alueelta. Yhden henkilön verran tuli kansainvälisestä kaupasta takkiin, sillä Nivalasta muutti ulkomaille seitsemän henkilöä. Heistä kuusi pysyi EU:n rajojen sisällä.

Loppukevennyksen omaisesti Tilastokeskus tarjoaa kurkistuksen - vai tirkistyksen? - myös nivalalaisten rakkauselämään. Tilastot kun kertovat myös avioliittojen ja avioerojen määrät.

Valitettavasti sielläkin viivan alle jää miinusmerkkinen numero. Avioliiton auvoiseen satamaan näet purjehti 18 paria, kun taas sydän särkyi avioeroon johtaneella tavalla 23 pirtissä. Näin ollen ikuisiksi tarkoitetuista liitoista ennen kuoleman erottamista päättyi viisi enemmän kuin mitä uusia pyhiä sopimuksia viime vuonna solmittiin.

Nivala ei tietenkään ole tappiollisen asukaskehityksen kanssa yksin. Tilanne on sama tai ainakin samankaltainen liki kaikissa alueen tai jopa koko Pohjois-Suomen kunnissa. Kalajokilaakson alueella voiton puolella ovat ainoastaan Ylivieska sekä matkailupitäjä Kalajoki.

Kiusalliseksi Nivalan kannalta tilanteen tekee se, että kaupungin strategisiin tavoitteisiin on kunnianhimoisesti – tai sanotaan nyt suoraan, haihattelevasti – kirjattu vuosittain kasvava asukasmäärä.

Kaupunki on viime vuosina panostanut voimakkaasti uusien asukkaiden houkutteluun. Tuoreet tilastot osoittavat, että lisätoimia vaaditaan vielä rutkasti, jotta strateginen tavoite saavutetaan. Vaikka pahoin pelkään, ettei sellaisia toimia ole keksittykään, jotka liki maanlaajuisen kelkan kääntäisivät.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.