sunnuntai 13.6.2021 | 11:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tupalan nurkilta ehdotus kevään juhlaan: Klassikkoautojen paraati Nivalan kylänraitille ja torille vappupäivänä

To 6.5.2021 klo 07:55

Kun kävin ottamassa vappuna kuvan Tillaripatsaan lakituksesta, siinä samassa Timo Pihlajamaa kurvasi mustalla ja vöyräällä limusiinilla, Kyösti Kallion vuosimallin 1938 Buick Special Eightillä kulmille. Hieno näky, ja oitis juolahti mieleen että myös niin vappuun kuuluva.

Harrasteautot ja kesäautot kaivetaan yleensä naftaliinista ja ihmisten ilmoille juuri vapuksi. Esimerkiksi Oulussa on hyvin suosittu monien kymmenien autojen kavalkadi, joka lähtee Nallikarilta ja kulkee ihmisten iloksi läpi kaupungin. Väkeä on kadunvarret mustanaan.

Noh, ei tänä vuonna Oulussakaan ja monelta muultakin paikkakunnalta on peruttu klassikkoautojen paraatit sun muut väenkokoukset. Niin oli Tillarikin lakkinsa kanssa liki yksin, paikalla ei ollut kuin järjestävä seurakunta, kuvaaja ja kourallinen yleisöä. Ja se Buick.

Juuri Kallion Buickista aloin kehitellä ideaa: eikö Nivalaan voisi järjestää – koronankin puolesta – jo ensi vappuna vanhojen autojen kulkueen? Sopivasti aikatauluttamalla Tillarin lakitus ja vanhat autot eivät söisi yleisöä toisiltaan, päin vastoin ne tukisivat toinen toistaan.

Lypsäjälle lakki kello 12, juhlapuhe ja torvisoittoa, ja orkesterin jatkaessa soittoaan autokavalkadi lipuisi ohi Seuratieltä Kalliontielle, tekisi sopivat kunniakierrokset keskustassa ja päätyisi kokoontumaan jollekin passelille aukiolle.

Riittäisikö Nivalan tori? Se olisi keskeinen paikka, ja varsinkin jos sattuisi epätyypillinen vappusää, kansa voisi viettää piknikkiä autoja ihaillen ja vapun ruokia ja juomia nauttien. Kaupalliset vappukojut kuuluisivat kuvaan.

Klassikkoautoja ja erilaisia rakennettuja harrasteajoneuvoja riittää myös Nivalassa. Nivala-lehdessä on ollut niistä monet jutut, ja tiedän että moni juttu on jäänyt tekemättä. Kaikki eivät halua haastatteluun, mutta uskon, että ujoimmatkin tuovat menopelinsä ainakin näytille, toisilta harrastajilta tukea saaden.

Tämä idea vapaasti käytettäväksi. Olen hyvin imarreltu jos toteutuu.

#