torstai 29.7.2021 | 06:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mitä ihmettä näillä vanhoilla esineillä on tehty? Katvalan talonpoikaismuseossa arvuutellaan esineiden käyttötarkoitusta – Katso kuvat, osallistu kilpailuun ja voita Nivala-lehden digitilaus

Risto Puolimatka
La 10.7.2021 klo 09:15

Nivalan Kapinaviikolle mahtuu sellainenkin tilaisuus, että ihmiset saavat pohtia Katvalan talonpoikaismuseossa olevien esineiden käyttötarkoitusta. Vielä tiistaina on mahdollisuus mennä paikan päälle arvaamaan, tietämään ja kuulemaan.

– Ihmiset olivat kekseliäitä, kun kaikki piti tehdä itse, sanoo ohjaaja Margit Uusitalo.

Uusitalo on suunnitellut Katvalaan runon ja lauluntäyteisen varttitunnin, jonka päätteeksi esitellään museossa olevia esineitä. Yleisöllä on mahdollisuus myös kysyä esillä olevista, mieltään askarruttavista esineistä.

Ensimmäisen esityksen perusteella paikalla oli väkeä, joka tunsi esineitä. Toisaalta esittely osoitti tarpeellisuutensa, sillä Katvalassa esitettiin myös vääriä arvauksia ja ennen kaikkea ei vain tiedetty.

Pitkien poikien kanssa tuumattiin, että nöyräksi vetää.

Puurokupin ja -lusikan me tunnistamme, mutta mitä ovat sen edessä olevat kolme esinekokonaisuutta?
Risto Puolimatka

Katvalan tuvassa ja muissa tiloissa saa huomata monessa paikassa aikain muuttuneen. Jos on tässä ajassa toiset työkalut, muuttuu moni muukin asia.

– Pitkien poikien kanssa tuumattiin, että nöyräksi vetää, Uusitalo sanoo.

Varsinaisesti hän tarkoitti ovia ja niiden mataluutta, mutta mukana saattoi olla vertauskuvallisuutta muutenkin menneen ja nykyisen ajan suhteesta.

Tämä esine on toisessakin kuvassa. Onko se hämäyksen vuoksi väärässä paikassa vai onko pata sittenkin vihje sen käyttötarkoituksesta?
Risto Puolimatka

Osin arvuuteltiin ja osin kerrottiin renginkaapista ja piianpelistä. Taloon tullut renki toi mukanaan kaapin ja piika peilin siksi aikaa, kun talossa työsuhde jatkui. Esimerkiksi renki säilytti kaapissa henkilökohtaiset tarvekalunsa, mitä työvuoden aikana hänellä oli syytä olla.

– Ajatelkaa, mikä määrä tavaraa me otetaan mukaan, kun lähdetään vain viikonlopuksi pois, vertasi nykyaikaan Kati Toivoniemi.

Annettiinko tällä vönttiin kurittomille kosseille? On kädensija ja kaikki.
Risto Puolimatka

Toivoniemi oli mukana sekä laulu- ja runoesityksissä että esittelemässä museon esineitä. Suurin osa esineistä oli tehty puusta ja silloisessa elämässä talon väen omana työnä, suunnittelusta toteutukseen. Paitsi että esineet olivat toimivia, ne olivat usein myös kauniita, käsityötaitoa ellei suorastaan -taidetta.

– Osaattekos sanoa, mikä tämä on, kysyy Ilkka Pihlajamaa Katvalan tupaan kokoontuneelta väeltä.

Hiihtolenkille vai mitä tekemään?
Risto Puolimatka

Hän työntää lattialle vähän suksen näköisen esineen. Sukseksi tuo on lyhyen oloinen, melko paksukin, eikä sitä saa lopen jalkaankaan kiinni. Yleisöstä ei kuulu vastausta.

Kun vastaus kuuluu lopulta Pihlajamaan suusta, se on itsestään selvää, niinpä tietenkin, juuri siltähän se näyttääkin. Vielä tässä vastausta ei paljasteta, koska Katvalassa on vielä yksi yleisötilaisuus, tiistaina, jossa arvaus on mahdollista tehdä.

Eikä paljasteta siitäkään syystä, että myös Nivala-lehti kilpailuttaa lukijansa muutamilla esineillä. Ohessa on kuvia vanhoista tarvekaluista, joiden käyttötarkoitusta kysytään lukijoilta.

Mitä tässä kurkotellaan ja ennen kaikkea millä?
Risto Puolimatka

Pihlajamaalla on toinenkin kysymys. Katvalan seinällä roikkuu kolme avainta vierekkäin. Missä niitä käytettiin? Vihje kuuluu niin, että niitä käytettiin samassa paikassa ja yhtä aikaa.

Ilkka Pihlajamaa ja kolme avainta. Mikä niillä aukesi?
Risto Puolimatka

Kilpailussa palkintona kaksi Nivala-lehden digitilausta

Seitsemän kuvaa, kahdeksan esinettä, tästä se lähtee. Tietäkää, arvatkaa, kilauttakaa kaverille tai KVG eli kauniisti sanottuna etsikää verkosta.

Parhaalle tietäjälle Nivala-lehti lahjoittaa lehden digitilauksen puoleksi vuodeksi. Jos on useampi kaikkien kahdeksan esineen tietäjä tai tasatulos, palkinto arvotaan niiden kesken.

Tietääkö joku kaikista seitsemästä kuvasta oikean vastauksen. Tehdään vielä sellainen lisäys sääntöihin, että jos kilpailussa saadaan tasatulos, saatetaan katsoa vielä selityksen laatua ennen kuin mennään arvontaan.

Eikä tässä vielä kaikki. Pannaan palkinnoksi vielä toinen puolen vuoden digitilaus, jonka saa joko paras selittäjä, oikeista vastauksista viis, tai sellaisen puuttuessa toinen palkinto arvotaan kaikkien osallistujien kesken.

Vastaukset tulee lähettää sähköpostilla toimitus@nivala-lehti.fi nopsaan, viimeistään tiistaiaamuna kello 8. Aikaraja on siksi niin tiukka, että oikeita vastauksia on saatavilla taas tiistai-iltana Katvalassa.

#