tiistai 28.9.2021 | 04:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viikon koronatilannekatsaus: Tauti leviää Pietarsaaren seudulla, Soiten alueella tartunnat painottuvat nuoriin – Yli puolet rokotettavista rokotettu täysin pohjalaismaakunnissa

Vili Ruuska
Su 12.9.2021 klo 16:12 | päivitetty su 20:33

Koronavirustilanne ei ole rauhoittumassa Soiten alueella. Näin totesi Soiten koronavalmiusryhmä torstaina.

Soiten alueella koronavirustartuntoja esiintyy tällä hetkellä rokottamattomien tai vastikään rokotuksen saaneiden keskuudessa. Tartunnat painottuvat 10–29-vuotiaisiin, joiden keskuudessa myös Soiten alueella rokotekattavuus on matalampi kuin muissa ikäluokissa. Soiten koronavalmiusryhmän torstaina tekemän päätöksen mukaan Soite tiedottaa uusista tartuntamääristä ja tilannekuvan luvuista vastedes kerran viikossa: maanantaisin.

Alavieskan, Nivalan, Sievin ja Ylivieskan alueella toimivassa peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa on kirjattu kymmenkunta tartuntaa päättyneen viikon aikana. Sitä edeltävällä viikolla Kallio kuvaili toiminta-alueensa koronavirustilannetta huolestuttavaksi. Tuolloin tartuntoja havaittiin Kallion alueella huomattavasti enemmän kuin nyt päättyneellä viikolla.

"Vaasan sairaanhoitopiirissä koronavirustartunnat leviävät kiivaalla tahdilla", totesi Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä tiistaina. Tartuntoja on kirjattu kymmeniä päivittäin, tosin alueen tartunnat keskittyvät Vaasan ympäristöön.

Vaasan sairaanhoitopiiriin kuuluvan Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto tiedotti perjantaina, että tartunnat leviävät laajasti Pietarsaaressa ja sen ympäryskunnissa. Tartunnanjäljitys on pahasti ylikuormittunut.

Soiten alue on kiihtymisvaiheessa. Myös Pohjois-Pohjanmaalla ollaan kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on epidemian vakavimmalla tasolla eli leviämisvaiheessa.

Rokotustilanne

THL:n koronarokotustilastoista ilmenee, että Keski-Pohjanmaalla 57,6 prosenttia rokotusten piirissä olevista asukkaista on saanut kaksi rokoteannosta. Pohjois-Pohjanmaalla vastaava prosenttiosuus on 51,3, Pohjanmaalla 55,5.

Ensimmäinen rokoteannos on pistetty 71 prosentille Keski-Pohjanmaan asukkaista, 69,2 prosentille Pohjois-Pohjanmaan asukkaista ja 72,2 prosentille Pohjanmaan asukkaista.

Fakta

Koronatapaukset kunnittain

Alavieska 16

Haapajärvi 33

Haapavesi 44

Kalajoki 83

Kannus 81

Kaustinen 36

Kokkola 408

Kruunupyy 52

Lestijärvi 9

Luoto 88

Nivala 167

Oulainen 41

Pedersöre 96

Pietarsaari 259

Pyhäjärvi 11

Pyhäjoki 41

Reisjärvi 15

Sievi 32

Toholampi 10

Uusikaarlepyy 86

Veteli 20

Ylivieska 177

Lähde: THL:n koronakartta, tiedot päivitetty sunnuntaina 12.9. (listalla ei alle viiden tapauksen kuntia). Luvut ilmaisevat, kuinka monta tapausta kussakin kunnassa on kirjattu koko pandemian aikana. Viikon aikana kertyvät tapaukset lisätään viikoittain koronakoosteeseen.

Koko maassa 56,2 prosenttia rokotusten piirissä olevista ihmisistä on saanut kaksi rokoteannosta. Ensimmäisessä rokotuksessa käyneitä on 72,9 prosenttia rokotettavista.

Suomessa tavoitteena on vähintään 80 prosentin koronarokotuskattavuus yli 12-vuotiaassa väestössä. Kahden rokoteannoksen osalta tämä toteutuu Keski-Pohjanmaalla 50–54-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa. Pohjois-Pohjanmaalla 50–54- ja 45–49-vuotiaiden ikäryhmissä rokotusprosentti on hiukan alle 80 prosenttia – näitä vanhemmissa ikäryhmissä yli 80 prosenttia. Pohjanmaalla nuorimpana ikäryhmänä kansallisen kattavuustavoitteen ylittää 50–54-vuotiaiden ikäryhmä: 80,2 prosenttia.

Täyden rokotussarjan Keski-Pohjanmaalla 16–19-vuotiaista on saanut 28,2 prosenttia – 20–24-vuotiaistakin hitusen yli kolmannes. Pohjois-Pohjanmaalla 16–19-vuotiaissa jäädään 17 prosenttiin ja 20–24-vuotiaissa 27,4 prosenttiin. Pohjanmaalla 16–19-vuotiaiden kahden annoksen rokotusprosentti on 22,3, 20–24-vuotiaissa ylletään täpärästi 30 prosenttiin.

Suositukset ja rajoitukset

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston antaman päätöksen mukaan Keski-Pohjanmaalla yleisötilaisuuksia voidaan järjestää ilman rajoituksia, jos osallistujamäärä on enintään 10 henkilöä sisätiloissa. Rajatuissa ulkotiloissa enimmäismäärä on 50 henkilöä. Suurempiakin tilaisuuksia voi kuitenkin järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, jos turvallisuus voidaan varmistaa noudattamalla annettuja ohjeistuksia. Nämä kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 14.9. asti.

Pohjanmaalla vastaavat kokoontumisrajoitukset olivat voimassa 8.9. asti. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti keskiviikkona, ettei jatka alueensa kokoontumisrajoituksia, kun voimassa olevat rajoitukset ovat päättyneet.

Kaikissa pohjalaismaakunnissa on voimassa kasvomaskisuositus. Etätyösuositus on niin ikään kaikissa pohjalaismaakunnissa voimassa – suositus ulottuu syyskuun loppuun asti. Yksityiskohtaiset tiedot näistä suosituksista löydät sairaanhoitopiirien verkkosivuilta.

KPK Medioiden toimituksissa ei enää uutisoida päivittäin tartuntamääriä. Niistä kerrotaan ainoastaan viikoittain tehtävissä koosteissa. Rokotustilannetta, sairaalahoitoon joutuneiden määriä sekä kuolleiden määriä seurataan.

Lue myös:

KPK Mediat muuttaa koronauutisointiaan – Päivittäisten tartuntamäärien seurannasta luovutaan

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.