maanantai 27.6.2022 | 05:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nivala-Seurasta vuoden kotiseutuyhdistys – kiitosta seura saa monipuolisesta toiminnasta ja yhteistyökyvystä

Satu Hotakainen
Ti 21.6.2022 klo 08:06 | päivitetty ti 08:12

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut pohjoispohjanmaalaisen Nivala-Seuran Vuoden kotiseutuyhdistykseksi. Valinnan perusteluina mainitaan Nivala-Seuran laaja ja monipuolinen toiminta sekä yhteistyö muiden organisaatioiden kanssa jopa kansainvälisesti.

Seuralla on kotiseutumuseo kotieläinpihoineen, ja seura järjestää myös työnäytöksiä ja näyttelyitä. Lisäksi sillä on kotiseutuarkisto, jossa järjestetään avointen ovien tapahtumia.

Uutuutena seuralla on korona-ajan innovaationa syntynyt paikallinen televisio-ohjelma N-studio, jota tehdään yhteistyössä Nivalan kaupungin kanssa.

– Seuran laaja-alaisen toiminnan perustana on verkostoituminen ja toimiva yhteistyö useiden pitkäaikaisten kumppaneiden kanssa, kertoo seuran toiminnanjohtaja Jutta Ojala tiedotteessa.

Kouluyhteistyön lisäksi nuoria viedään kulttuuriperinnön pariin kansainvälisen hankkeen avulla. Seuran toiminnassa huomioidaan kulttuurinen kestävyys, lähimatkailun edistäminen ja kestävän kehityksen periaatteet.

Yhdistyksen toimintaa kehitetään jatkuvasti hanketoiminnan avulla, esimerkiksi palvelemaan entistä paremmin alueen matkailua.

Kotiseutuliiton perusteluissa mainitaan myös, että julkaisutoiminnan sekä museo- ja kotiseutuarkistotyön lisäksi seura on rohkeasti kehittänyt uusia toimintamalleja ja uutta yhteistyötä. Seuralla on monenlaisia paikallisia, alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiäkin hankkeita, ja sillä on niin QR-koodireittejä, elämyspaketteja kuin lähituotemyymälä.

– Nivala-Puoti tuo valikoiman kymmenien lähialueen pientuottajien tuotteita saman katon alle. Puodissa käydäänkin mieluusti tuliaisostoksilla, sillä täältä löytyy sellaista, mitä ei muualta saa, Ojala huomauttaa.

Elämyspaketit kokoavat yhteen paikallisen retki- ja elämystarjonnan helmet niin ryhmämatkan kuin omatoimiretkenkin suunnittelijaa varten. Nivala-Seuran järjestämät tapahtumat suunnataan lähtökohtaisesti koko perheelle. Nivalassa on uusi kulttuurikasvatussuunnitelma, ja kaikki Nivalan koululaiset vierailevat museolla ikäryhmittäin. Nuoria on aktivoitu kulttuuriperintötyöhön Youthful Heritage -hankkeessa, jonka yhteistyökumppanit tulevat Puolasta ja Romaniasta.

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Liiton jäsenistöön kuuluu noin 750 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, yli sata kuntaa ja maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.

#